Здравната комисия поиска подкрепа за пациентите с резистентен Паркинсон

OFFNews 29 януари 2015 в 19:31 3017 0

Парламентарната здравна комисия поиска от Министерството на здравеопазването подкрепа за пациентите с резистентно протичаща Паркинсонова болест.

До дни комисията ще изготви мотивирано предложение до министъра на здравеопазването, в което ще настояват да се направи оценка на дейността, която се извършва в тази област, обясни зам.-председателят на здравната комисия проф. Георги Кючуков.

Проф. Кючуков взе участие в кръгла маса, на която беше обсъдена възможността на пациентите с резистентен Паркинсон да се лекуват в България, вместо да пътуват в чужбина. В дискусията участие взеха още представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Петко Кенанов, главният съкретар на БЛС д-р Ленков, представители на пациентските организации, както и екипът на Университетска болница „Свети Иван Рилски”- д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и дикректорът на болницата Д-р Дечо Дечев.

„Ще настояваме да бъде направен фармакоикономически анализ на лекарственото лечение на тези болни и след като бъдат доказани медицинският и икономическият ефект от Дълбоката мозъчна стимулация, да бъде преразгледан подходът към тази група болни”, коментира прф. Кючуков.

До момента в болница „Св. Иван Рилски“ са оперирани успешно 18 пациенти, които обаче сами заплащат за медицинското изделие, което се поставя. В същото време Здравната каса заплаща за същата терапия на българи, лекуващи се в чужбина, при това на цена 2-3 пъти по-висока от тази в България.

30 пациенти в момента чакат решението на Касата дали ще им бъде заплатено лечението в България или в чужбина.

По медицински данни на базата на оперираните до момента пациенти в България състоянието им се подобрява с между 60% и 70%, а лекарствената терапия намалява с между 40% и 60% след направената операция.

Около 12 000 души в България страдат от Паркинсонова болест, като около 5% от тях страдат от резистентна форма на заболяването. Лечението им с медикаменти, което не води до особен успех, струва около 70 000 лева годишно, докато една интервенция по метода Дълбока мозъчна стимулация струва около 40 000 лева.

Конфедерация защита на здравето обяви, че ще внесе писмо за преразглеждане на финансирането на терапията за Паркинсонова болест у нас, тъй като вече има пациенти, които съдят Здравната каса за неправомерно изтичане на средства извън България, сезирана е и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови