НЗОК отказа подкрепа на болни от Паркинсон

Вероника Шербанова 22 ноември 2013 в 15:41 3297 0

Д-р Дечо Дечев
Д-р Дечо Дечев

Здравната каса отказа обещаната подкрепа за болните от Паркинсон, на които медикаментите не действат, но може да им се помогне с доказания метод на Дълбоката мозъчна стимулация. Това заяви директорът на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Дълбоката мозъчна стимулация е метод, който е признат в световен мащаб от около 30 години. Методът включва поставяне на имплант, който предава леки електрически импулси до определени зони в мозъка. Това повлиява благоприятно двигателните симптоми, характерни за болестта. Стимулацията се контролира външно от специалист.

Цената на имплантите обаче е 40 000 лева и така на практика много малко хора могат да се възползват от това съвременно лечение, като се има предвид, че това са пациенти, на които не медикаментозното лечение не действа или е спряло да действа, обясни д-р Дечев.

До момента методът е приложен на четирима пациенти, а клиничният и ресоциализиращият ефект и в четирите случая е неоспорим.

Ефектът беше потвърден и от четиримата пациенти, на които е прилагана Дълбоката мозъчна стимулация.

Разликата е много голяма, сподели Кръстан. Вече мога да работя, краката ми не изтръпват, не залитам, разказа той.

На 25 юни Надзорният съвет на НЗОК е взел решение имплантите да бъдат заплащани от Касата от 2014 г., като Надзорът ще издава индивидуално решение на всеки пациент, нуждаещ се от Дълбока мозъчна стимулация.

Решението е взето след разглеждане на становища на националните консултанти по неврохирургия и неврология - съответно доц. Николай Габровски и проф. Иван Миланов.

На 23 септември обаче Надзорът на Касата променя решението си и обявява, че методът на Дълбоката мозъчна стимулация е с "недоказан ресоциализиращ ефект" и затова поради липсата на средства НЗОК отказва да заплаща имплантите.

Не можем да си обясним тази промяна в решението на Здравната каса и се надяваме да получим от тях отговор. При първото решение Надзорът е взел предвид цялата информация и е дал съгласието си. Няколко месеца по-късно се оказва, че вече си е променил мнението, коментира д-р Дечев по време на среща с медиите и с пациенти с Паркинсон. На срещата бяха поканени и представители на НЗОК, които обаче така и не дойдоха.

Още повече, че същото лечение в чужбина струва в пъти повече. Много се надявахме още днес да получим някакво обяснение, но това явно няма да се случи, посочи той.

Според нас има няколко начина заплащането на имплантите да дойде от Касата, но най-реалистичният е в рамките на самата клинична пътека за Паркинсон да се насочат за заплащане а имплантите. В клиничната пътека има достатъчно пари за тази цел, допълни д-р Дечев.

В понеделник имаме насрочена среща в НЗОК за разговор по други проблеми, но ще опитаме отново да поставим въпроса за Дълбоката мозъчна стимулация, категоричен е председателят на Българското дружество по неврохирургия проф. Марин Маринов.

Присъстващите на срещата болни от Паркинсон направиха импровизирана подписка, с която изразиха подкрепата си към искането за заплащане на имплантите от държавата. 

Искането е подкрепено и от Българска асоциация за закрила на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови