Затварят нощните клубове на закрито, без публиката по стадионите, груповите тържества с до 30 гости (видео)

Промените ще важат до второ нареждане

Янка Петкова 09 юли 2020 в 11:39 14505 8

Заради увеличеното разпространение на ковид-инфекцията и прехвърления праг от 200 заразени на денонощие със заповед на министъра на здравеопазването се връщат част от противоепидемичните мерки. Това бе обявено на брифинг от Кирил Ананиев и Националния оперативен щаб.

Заповедта влиза в сила от нула часа на 10 юли и ще важи до второ нареждане.

Какво включват промените:

Първо, забранява се публиката на всички спортни събития с тренировъчен и състезателен характер на открито и на закрито.

Второ, не се допускат клиенти в нощни заведения, клубове, барове, пиано барове и дискотеки на закрито. Клубовете и дискотеките ще могат да работят в откритата си част с 50% от капацитета и при спазване на 1,5 м дистанция.

Третата промяна е забрана за провеждане на групови празненства с над 30 души. Това се отнася включително за семейни празници като сватби, кръщенета и пр.

Засилва се контролът на държавните органи и институции по спазването на посочените мерки - Българската агенция по безопасност на храните наблюдава заведенията за обществено хранене, Главна инспекция по труда - работодателите, РЗИ осъществява контрола над огнищата и поставените под карантина и на домашно лечение.

Областните кризисни щабове имат правомощия да прилагат и допълнителни мерки, според специфичната ситуация в региона.

Следващата седмица ще бъда подписана заповедта за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юли, съобщи здравният министър и уточни, че е възможно действието й да бъде продължено, ако се запази тенденцията към увеличаване на новите случаи.

В отговор на въпрос министър Ананиев съобщи, че е напуснал финала на мача за Купата на България, след като установил, че поетите от клубните ръководства ангажименти по мерките за безопасност не се спазват. 

Той призна, че в момента в болниците има и хора, които могат да се лекуват в домашни условия, и подчерта, че здравната система има ресурс да се справи с увеличения брой заболели, тъй като процентът на хоспитализирани пациенти в тежко и средно тежко състояние не се е увеличил.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи регионите с най-високо разпространение на COVID-19 - лидер е област Кюстендил, следвана от Смолян, София град, София област, Благоевград и Сливен.

През последните 4 дни няма регистрирани случаи във Видин, в Монтана заболеваемостта е 0,7%, в Търговище - 0,1, в Ловеч - 0,8, посочи доц. Кунчев.

За OFFNews министър Ананиев уточни, че към момента не се предвижда тестване на пристигащите у нас по граничните пунктове, каквото беше въведено от Гърция, и допълни, че в момента се правят последни уточнения с някои от държавите, преди да бъде издадена заповедта за пропускателния режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

8

kokoten

09.07 2020 в 16:24

...късно е,тъпаци,сега и да затваряте нема смисъл...

12221

7

bls

09.07 2020 в 15:15

Хуан, маските на закрито мисля, че остават на база предишна заповед, която (мисля) че тази не отменя. Тази отменя заповед от 30.06 но маските май са от предишна заповед.

12362

6

Хуан

09.07 2020 в 14:34

Отново хаос. Не го казвам със злорадство, а с тъга. Липсва задължение за носене на маски на закрито (налагаща се практика в страните, които се справят добре), липсва контрол по влизане на границата, какво значи дистанция от 1,5м на открито в баровете и дискотеките, аз ако съм с жена ми, трябва ли да съм на 1,5м от нея? Ами тези до 30 човека и те ли на дистация от 1,5м, или между групите от по 30 човека дистанцията е 1,5м? Отново мерките влизат веднага - никаква време за хората с ударени бизнеси да се подготвят (впрочем не считам, че ще успеят да се възстановят изобщо след този втори удар). Какъв туристически сезон, ако се затварят барове и дискотеки? Не следва ли в такъв случай да се преосмисли цялостната концепция за туризма за това лято? До кога ще продължат тези рестрикции? И това са само част от въпросите.

12221

4

bls

09.07 2020 в 13:29

И още нещо - забраняват се сватби и други поводи с повече от 30 души, ама ако заведението е с 500 места капацитет има право на 250 места в гранидата. Това означава, че може да има 4 сватби и 4 кръщенета от по 30 души всяко в едно заведение с градина с капацитет 500 места (примерно. или айде, гранидината да е с 200 места, тогава 2 сватби и едно кръщене - 90 души.

3811

3

Toni2019

09.07 2020 в 13:04

А досега какво чакаха Лудогорец да стане шампион и кифлите да завършат със снимки от бала ли? Тиквата носи лична отговорност за запазването на Covid19!

12221

2

bls

09.07 2020 в 13:00

Тъпаци, вижте че не ги затварят. В т. 5 от заповедта пише: "ЗАБРАНЯВА СЕ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ...." Т.е клубът няма задължение да е затворен, а е забранено (на хората) да го посещават. Ся идва въпроса - тия яко ни взимат за мезе. Ми ако искаш да няма посетители напиши че затваряш тия заведения. ВЪПРОС: ако утре в дискотека на затворено има 100 души каква е санкцията и на кого ще се наложи: на заведението, че ги е допуснало или на всеки един посетител отделно че е посетил заведението???