Засилва се потокът на украински бежанци към България

OFFNews 08 април 2022 в 16:10 3165 1

Забелязва се увеличение в потока от украински бежанци към България, обяви шефът на Оперативната координационна група към правителството полковник Валери Рачев.

"За едно денонощие в страната са останали 2500 души, което нормално се случва за две денонощия. Има някакъв процес на увеличаване на потока. Той се концентрира върху Дуранкулак, защото автобусите идват от района на Одеса", посочи Рачев.

Той потвърди информацията, че в момента на българо-румънската граница при граничен пункт Дуранкулак изчакват 11 автобуса с бежанци.

Валери Рачев напомни, че 15 април е крайният срок, в който чуждите граждани или хората без гражданство, напуснали Украйна и останали у нас, могат да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация.

"След това украинските бежанци могат да се регистрират по всяко време, но докато не го направят, държавата не може да се погрижи за тях“, уточни той.

Валери Рачев допълни, че нямам как да се направи прогноза за това колко украински бежанци може да пристигнат у нас през следващите няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!