Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зарков на видеосреща с Кьовеши за работата на европейската прокуратура в България

OFFNews 23 февруари 2023 в 19:04 1888 0

Снимка Министерство на правосъдието

Кирил Зарков и Лаура Кьовеши

Министърът на правосъдието на България Крум Зарков и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са провели в четвъртък видеосреща, съобщи дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на правосъдното министерство.

Кьовеши и Заркова са обсъдили условията, при които работи Европейската прокуратура в България. В проведената среща двамата разисквали общите условия за работа и работната среда на европейските делегирани прокурори, включително необходимата администрация. Тези въпроси са от компетентността на националните съдебни органи, както е определено в член 96, параграф 6 от Регламента за Европейската прокуратура (ЕPPO), припомнят от МП.

Европейският главен прокурор е приветствала "ангажираността и отдадеността на министър Зарков за изграждането на независима и ефективна Европейска прокуратура в България". В този смисъл по време на видеосрещата тя акцентирала върху необходимостта българските власти да направят ключови подобрения: реално да бъде създадена независима административна структура към офиса на Европейската прокуратура в София, което вече е залегнало в националното законодателство; спешно да бъдат да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на EPPO в България; както и да се пристъпи към номинирането на квалифицирани кандидати за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!