Започва период на засилени учения за Българската армия

OFFNews Последна промяна на 25 март 2015 в 12:45 1828 3

министърът на отбраната Николай Ненчев

Започва период на засилени учения за Българската армия, който ще продължи до края на месец ноември, съобщиха от Министерство на отбраната.

"Българската армия трябва да прави учения и тренировки, защото това е задачата на всяка една професионална армия", заяви по този повод министърът на отбраната Николай Ненчев.

Според Ненчев не трябва се се правят компромиси с бойната готовност, тъй като това би означавало "компромис с националната сигурност". Той е на мнение, че армията има отговорност към българското общество.

В ученията ще участва различна военна техника както от българска страна, така и от партньорска.

Още през следващите дни започва транспортирането на оборудването и състава на частите, които ще участват в подготовката.

Целта на всички учения, които са предварително планирани, е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност, както и постигането на по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите.

За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.

В рамките на този тренировъчен период трите вида въоръжени сили - сухопътни, военновъздушни и военноморски - ще участват в около 70 учения.

Всички те са традиционни, като някои от тях се провеждат за 10-а година поред. В тях ще участват както съюзници от НАТО, така и армии на страните партньори на Алианса. Българските въоръжени сили ще бъдат част от над 20 учения в други страни – Гърция, Румъния, Албания, Полша, Германия и други.

През 2014 г. въоръжените ни сили са участвали в 12 мисии зад граница, като в тях са участвали общо 1043 военнослужещи, стана ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2014 г., който беше представен на днешното заседание на Министерски съвет.

В същото време 95 формирования от Българската армия поддържаха постоянна готовност и провеждаха операции за оказване помощ на населението. Проведени бяха 167 спасително-аварийни операции с участието на 1771 военнослужещи и 443 единици техника. Оказана беше помощ за овладяване на засиления миграционен натиск и продължиха мероприятията по неутрализиране на невзривени боеприпаси.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2015 в 15:56

До оня ден ги рекламираха като учения на НАТО... а днес без да искат си признаха че това са учения на САЩ на които ще се отработват действия срещу Русия, па после що Марси Рийс иска да цензурира медиите ни.

Войната не била възможна... Глупости!

Даже фронтовата линия е очертана: "от Естония до България".

Честито на всички източно-европейци!

25.03 2015 в 14:47

В същото време 95 формирования от Българската армия поддържаха постоянна готовност и провеждаха операции за оказване помощ на населението.

Олелей-й-ййй майко! Добре, че се стопли времето!
95 формирования!
3-ти пехотен
72-ра стрямска
19-ти парашутен
7-ма механо-тракторна... ъ-ъ-ъъ тва беше ТКЗС-то на министъра...

Мизия още е под вода, Родопите затрупани в сняг... след Бачково и пеша не може да се мине половин месец вече...
Никой да не мърда!
Украинската рамия била 5-та по сила, нашата трябва да е 4-та! Като нищо.

25.03 2015 в 14:36

Какви учения, какви 5 лв? Тези дрисльовци на пенсионна възраст, които циркулират из военно министерство и търкат бюрата кого лъжат, че имаме боеспособна и оборудвана армия?