Гергьовден е, Българската армия чества професионалния си празник

OFFNews 06 май 2014 в 08:50 3731 0

Снимка Министерство на отбраната

Българската армия чества професионалния си празник Деня на храбростта, отбелязван на Гергьовден. В цялата страна 6 май, ще бъде отбелязан с тържества.

В София и тази година ще се проведат традиционните чествания по повод празника на българската армия. От 9.00 ч. пред паметника на Незнайния войн в София ще се проведе празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. За отслужване на водосвета, е поканен Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в столицата. В него ще вземат участие над 700 военнослужещи от Въоръжените сили. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Очаква се в парада да вземат участие вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили. Над столицата ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус.

Командващ парада ще бъде контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите. След парада, на площад „Александър І“ ще се проведе церемония-спектакъл „Искри”, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.
Празникът на Българската армия ще бъде отбелязан и в Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Ямбол и други. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

По случай празника в Националния военно исторически музей има ден на отворените врати. Там ще бъдат изложени бронирани автомобили „SAND CAT“ и лек автомобил с повишена проходимост „Мерцедес“.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът официално учреден на 9 януари 1880  . с указ на княз Александър I Батенберг. През 1946 г. празникът спира да се чества, а дата е обявена само за „Ден на пастиря“. Традицията е възстановена едва на 27 януари 1993 г. с постановление на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!