Започна операцията по разтоварване на заседналия кораб Vera SU

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2021 в 19:44 888 0

Снимка Министерство на транспорта

Започна операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб Vera SU.Съгласно одобрения спасителен план операцията ще отнеме 3-4 дни, съобщават от транспортното министерство.

Отново е извършен водолазен оглед на района и корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на Vera SU, поставени са допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването, е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на Vera SU.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно, е в рамките на няколко дни - затова ще се работи в 24-часов режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови