Започна изплащането на първите помощи в Мизия и Бяла Слатина

OFFNews 07 август 2014 в 15:08 3954 0

Потопените къщи в Мизия.

„Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който е в района на общините Мизия и Бяла Слатина.

Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Те се срещнаха с около 50-те човека от най-засегнатите къщи, настанени в детската градина в Мизия и новоразкритата общинска кухня, която осигурява храна на хората, останали без домове. 

„Първите 522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева утре, 8 август“, съобщи Христосков.

Той уточни, че останалите одобрени ще получат финансовата подкрепа във вторник, 12 август 2014 г. Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа, до момента са приети над 700 молби.

Сумите се изплащат по заявения от хората начин - по банков път, в пощенски клон и само при крайно извънредни обстоятелства на ръка.

Молби за еднократни помощи се приемат в разкритите приемни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В никакъв случай служители на АСП не се обаждат на гражданите по телефона във връзка с изплащането на помощите, напомниха от социалното министерство по повод опити за телефонни измами от хора, представящи се за социални работници.

От днес се приемат молби за еднократна помощ и от граждани, чиято постоянна адресна регистрация не е на територията на община Мизия, но живеят там и са понесли щети от бедствието.

„Започва изграждането на фургонно селище за хората без подслон в пострадалите от наводненията райони“, каза още вицепремиерът Христосков.

Той допълни, че се създава организация и се прави всичко възможно училищата в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година. Утре в града ще пристигне и министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

„На следващото заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отпускане на допълнителна финансова помощ за семействата на загиналите в наводненията“, каза още социалният министър.

Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най-неотложните дейности в засегнатите селища. 

Осигурява се и допълнителен резерв от 2 163 безработни лица за оказване на помощ при преодоляване на бедствената ситуация. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews