Потърпевша от Мизия: Буквално станахме с чиниите, водата просто нахлу от канавките

Спомените ми отидоха във водата - снимки, картини, споделя Иглика Йорданова след потопа

Калоян Константинов 07 август 2014 в 14:06 6256 5

Снимки от Мизия няколко дни след потопа.

Снимка Иглика Йорданова.

Снимки от Мизия няколко дни след потопа.

"Спомените ми отидоха във водата - снимки, картини. Все неща, които не можем да възстановим. Но ние не загубихме нищо, което да ни лишава от покрив на първо време, докато хората около нас изгубиха домовете си. Не знам къде биха могли да се върнат", сподели пред OFFNews Иглика Йорданова, потърпевша от потопа в Мизия.

Тя разказа, че с роднините й са наблюдавали повишаването на нивото на реката час poа час, тъй като къщата им се намира точно до реката, в центъра на града. Скът не за пръв път се покачвала, но този път било сериозно и семейството се изплашило. 

Никой обаче не е казал нищо на нея и близките й за предстоящото бедствие, въпреки че Иглика Йорданова разбрала, че "някои хора са били предупредени предишния ден с писма за предстояща евакуация". Масово предупреждение обаче не е имало. 

"Не успяхме да вдигнем нищо от двора. Буквално станахме с чиниите, водата просто нахлу от канавките. Празниците на града бяха тази събота и неделя, имахме гости, вдигнахме се на терасата и гледахме водата как се качва. Може би около 3-4 часа й трябваха, за да залее всичко. През нощта, към 23-23:30 часа, дойде голямата вълна, която отнесе родната къща на майка ми. На сутринта се събудихме и започнахме да отбелязваме с тебешир нивата на водата на външната ни тераса, за да видим с колко спада", казва жената, чийто двор и мазе са били потопени под вода.

Снимка: Иглика Йорданова

Тя твърди, че в нормално време Скът е "една смешна малка река", която на някои места може да бъде пребродена. Нито Иглика, нито родителите й са били свидетели на подобно нещо преди, а "не за пръв път вали в този край". Жителите на Мизия в момента вадят шарани от водата, заляла града им. Всички обаче са сигурни, че тези шарани няма как да са вирели в Скът. "Според мен те идват от язовира. Не съм специалист, но не вярвам, че това може да се случи само от валежите", казва Иглика.

 
Снимки: Иглика Йорданова

Като подкрепа към съмненията, че допълнителна причина за трагедията са язовирите, очевидката потвърждава, че в коритото на реката не е имало индустриални отпадаци, нито огромни купчини битови такива. "Битови отпадъци има, особено към така наречената нова част на града, която наричаме "Новото село". Там се изхвърлят доста боклуци, най-малкото не минават коли, които да изхвърлят отпадъците. Но общо взето няма някакво сериозно замърсяване, няма купища боклук." 

Къщата на семейството на Иглика Йорданова в момента е без ток и питейна вода, а водата от мазето се изпомпва. В двора й, а и в целия град, е пълно с боклук. От магазините са изхвърля храна, а кучетата ровят в отпадъците. Жителите се притесняват да не плъзне зараза. 

"Миризмата е невероятна, страхуваме се от болести. В нашия двор е няколко сантиметра тиня, мъртви червеи и охлюви. Ние сме в централната част на града и няма много животни, защото са предимно блокове, но към селскостопанската част, където са предимно къщи, е много по-лошо положението. А и там водата наистина е много. Къщата на майка ми, в която тя е живяла и израсла, е срината до основи", споделя Иглика.

Снимка: Иглика Йорданова.

Тя посочва, че БЧК и другите организации, които се занимават с раздаването на храна и питейна вода, се справят прекрасно. Има достатъчно за всички и хората не се ограничават. Единственото ограничение в храната Иглика си е наложила сама, тъй като няма хладилник, в който продуктите да се съхраняват, затова днес тя е взела за себе си и родителите си само няколко консерви. 

Снимка: Иглика Йорданова.

Семейството на пострадалата ще кандидатства за еднократната помощ от 325 лв., но "тези пари няма да стигнат за възстановяване на щетите, въпреки че ще свършат работа на първо време за хранителни продукти и такива неща". Тя обаче е съгласна, че сумата е обидна за хората, които са изгубили дом и имущество в стихията. Въпреки това никой няма да я откаже, защото и малкото пари са нужни на хората.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!