Заков: Бързо трябва да освободим армията от руската зависимост

Имаме сериозен проблем с набавянето на резервни части за българските хеликоптери, заяви министърът в оставка

OFFNews 19 юли 2022 в 10:21 2406 1

Заков

Снимка БТА Архив

Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.

Проблемът с набавянето на резервни части за българските хеликоптери е по-страшен от заплахата Русия да отнеме лицензите на авиоремонтните ни заводи. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му обаче той не е причина да приземим военната си техника.

„Основният източник са Русия, Украйна и Беларус, но в момента и трите държави няма как да бъдат източник на подобни резервни части. Има и други варианти, разбира се, но много по-трудно се намират. При всички положения трябва да търсим бърза модернизация и освобождаване от подобна зависимост”, категоричен бе Заков.

Той коментира и темата дали би останал министър в следващ кабинет, ако такъв успее да се сформира.

„Аз съм приел конкретен ангажимент към Кирил Петков, така че ако дойде подобна оферта от „Продължаваме Промяната” да се разчита на моята експертиза и на моя опит, защо да не приема”, каза той. 

Заков добави, че има много несвършена работа в ресорното му министерство и с радост би я довършил.

„Тук ще говорим очевидно за коалиция. В една коалиция винаги трябва да се търси консенсус. Това беше една от причините предишната коалиция да не работи толкова добре, особено в последните няколко седмици и месеци. Мисля, че това е много добре научен урок. Очевидно бъдещето на българския политически спектър е в коалиции и ние трябва да се научим на коалиционна култура - как се гради консенсус и как се защитават основните приоритети на България”, смята министърът в оставка.

На въпроса дали трябва да се направи опит да се сформира кабинет на всяка цена, или е по-добре да се отиде на нови избори, Заков отговори, че според него не е добре за държавността и институционалността в страната ни да няма действащ парламент.

Министърът на отбраната в оставка заяви по отношение на падналия самолет в Гърция, че той очевидно е пренасял боеприпаси от Сърбия към държава в Азия. Такива полети обаче се контролирали от цивилните власти в държавите, а не от министерствата на отбраната, подчерта той, въпреки че разрешенията се издавали на дипломатическо ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!