Законопроект: Край на застрояването на зелени и детски площадки в София

Започнатите небостъргачи остават, нови ще се строят само в три зони

OFFNews 19 юли 2017 в 11:15 5225 0

ГЕРБ обяви, че внася законопроект за застрояването в София. Управляващите са решили да установят правилата за строителството в града и да спрат застрояването на зелени площи и детски площадки в столицата. 

Това съобщиха на брифинг в парламента депутати от ГЕРБ. Промените предвиждат предназначението на зелените системи да не може да бъде променяно. "Веднъж утвърден като зелена система, имотът няма да може да променя предназначението си“, обясни депутатът Мария Илиева. Тя каза, че законът ще определи по-прецизно какво е междублоково пространство, тъй като това сега не е направено.

„Предлагаме след утвърждаването на подробен устройствен план промени в жилищните комплекси да не могат да се извършват в рамките на 5 години", съобщи още депутатката от ГЕРБ. 

Такива проблеми изникват постоянно в столицата, когато се оказва, че на мястото на детска площадка започва строеж на блок. Квартал Младост стана известен дори с това, че си избра кметица, която се обяви против застрояването.  

Александър Ненков от ГЕРБ пък добави, че високите сгради над 125 метра - небостъргачите, вече ще могат да се строят само в три определени зони в София. 

„Законопроектът ще предвижда 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради - едната зона ще бъде около 7-ми километър на бул. Цариградско шосе“, където и до този момент има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти. Втората зона ще бъде в район „Люлин“, където е връзката с Околовръстен път. Третата зона, където се предвижда да се правят високи сгради, ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живущите около тях и няма да нарушат гледката“, обясни Александър Ненков. Това не важело обаче за вече започнатите небостъргачи и проекти. 

Той каза, че точното изискване ще е всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м., да има транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена, няма да наруши трафика в квартала. 

Законопроектът ще бъде внесен до няколко седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!