За първи път учените ни тръгват за Антарктида с научно-изследователски кораб под български флаг

OFFNews 19 септември 2022 в 12:49 1736 0

Проф. Христо Пимпирев и Хавиер Качо, ръководители на българската и испанската бази в Антарктида

Снимка Личен архив

Проф. Христо Пимпирев и Хавиер Качо, ръководители на българската и испанската бази в Антарктида

За първи път българска експедиция тръгва за Антарктида с научно-изследователски кораб под български флаг. Тя трябва да отплава през декември.

Научно-изследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" беше ремонтиран, а следващата седмица започват изпитанията - включващи 10-часово плаване в Черно море, каза днес председателят на управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той гостува на Военноморското училище във Варна, което днес откри новата си учебна година.

Тази седмица корабът ще бъде пребазиран в Пункта за базиране на ВМС - уточни началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

След изпитанията на плавателния съд предстои и цикълът на бойна подготовка, съгласно курсовете на ВМС, за да бъде сертифициран за участие в експедицията.

Проф. Пимпирев посочи, че е сигурен, че корабът ще бъде подготвен за плаването, тъй като в страната преди един месец е бил главният логистик по морските съдове в Антарктида на Испания, който е проучил всяко помещение на кораба и е казал, че ни завижда за този плавателен съд.

В предстоящата експедиция ще се наблегне върху изследванията на рудоносната перспективност на българската база, каза Пимпирев и припомни, че за първи път беше открито злато в скалите около нашата база. Освен това ще се изследват екологията и биологията в района. Ще започнем и океанографски изследвания, тъй като имаме кораб, който е научно-изследователски, а не само логистичен да подпомага експедицията, коментира още ученият. Очакванията са в експедицията да участват около 30 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!