Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

За какво сигнализират на Националната телефонна линия за деца

OFFNews 03 юни 2022 в 17:07 1757 1

Националната телефонна линия за деца

Снимка ДАЗД

Националната телефонна линия за деца 116 111

За първите четири месеца на годината на Националната телефонна линия за деца 116 111 са постъпили 116 обаждания за проблеми в семейството, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Най-често децата се обаждат, за да споделят ситуацията, в която се намират и да потърсят съвет за излизане от нея. 

Подкрепа от консултантите е потърсило непълнолетно момиче, на което му се налага да поеме изцяло грижите за лежащо болната си майка и по-малките си братя и сестри. Бащата работи в друг голям град и успява само с финансова подкрепа.

Момичето споделило, че ситуацията й тежи и не може да се справи, което е довело и до отпадането й от образователната система. Детето своевременно е насочено към отдел „Закрила на детето“, за да може момичето и близките му да получат необходимата подкрепа и да бъдат включени в използването на социални услуги в общността.

От началото на 2022 г. до април на Националната телефонна линия за деца има 70 обаждания с информация и сигнали за риск от неглижиране и пренебрегване на дете. Консултантите са потърсени по тази тема от четири майки и десет бащи. Съседи и роднини също са сигнализирали за случаи на неглижиране. Информация на Националната телефонна линия е подадена и от медицински специалисти, учители, служители в социални услуги и в полицията.

В едно от тези обаждания възрастен е съобщил за деца, чиито родители са разделени, а майката системно употребява психоактивни вещества. Тревожната информацията, която е подадена е, че майката има занижен родителски потенциал и децата системно са неглижирани, като често са оставяни гладни и не се отглеждат в адекватен режим за спане и хранене.

Случаят е предаден за проверка към компетентните органи. Държавната агенция за закрила на детето проследява резултатите и взетите мерки за подкрепа на децата и близките им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

1

Ран Босилек

03.06 2022 в 19:37

Ужас, продажните НПО та финансирани от вън ще се опитват да прокарват отеовни политики срещу децата. Всички трябва да бъдат забранени.
 
X

Подкастът на OFFNews