За 10 години 120 174 души са поискали българско гражданство

ОFFNews 16 септември 2015 в 19:11 2622 0

За периода от 1 януари 2005г. до 30 юни 2015г. в Министерството на правосъдието са постъпили общо 120 174 молби за придобиване на българско гражданство на основание български произход.

Най-много молби са постъпили през 2005 година – 22 129, след което се наблюдава намаляване. 

Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов пред парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. 

За изследвания период от 10 години Съветът по гражданството е предложил да се откаже предоставяне на българско гражданство по общо 20 703 молби, подадени на основание български произход – или в 14.61% от случаите. 

Мотивите, с които най-често са отхвърляни молбите за натурализация, е заради представяне на неистински документи за установяване на българската националност на възходящ на кандидата, което е установено чрез криминалистични експертни изследвания. На второ място сред мотивите за отказ е постъпило отрицателно становище на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), въпреки представените от кандидатите по преписките официални документи, в които е вписана българска националност на възходящ. На трето място – заради заявена от кандидата народност, различна от българската по време на провеждането на интервюто.

"Анализът показва още, че срокът за разглеждане на молбите за придобиване на българско гражданство на основание български произход е съществено съкратен от 2005 г. досега. Към момента средната продължителност на процедурата е 18 месеца. От тях средно по 4 месеца преписките се разглеждат в МВР, след което се изпращат в ДАНС за проучване на кандидата, което трае средно около 1 година. Времетраенето на процедурата в Съвета по гражданството към МП е около 2 месеца", обясни заместник министърът на правосъдието Петко Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!