Турски няма да се учи задължително в училище

Александра Маркарян Последна промяна на 04 септември 2015 в 09:55 6545 11

Милена Дамянова

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Милена Дамянова

Изучаването на майчиният език, различен от българския, в училище няма да става в задължителните, нито в задължително избираемите часове, а само в свободно избираемите, по желание на ученика.

Това приеха депутатите при второто гласуване на Закона за предучилищното и училищното образование с основен вносител Милена Дамянова (ГЕРБ) в пленарна зала днес, в отсъствието на министъра на образованието проф. Тодор Танев и ресорния заместник-министър Ваня Кастрева. 40-ина минути след началото на дебатите в зала влезе главният секретар Красимир Вълчев.

По сега действащото майчиният език е задължително избираем предмет. Това да се запази поиска лидерът на ДПС Лютви Местан в предложение, неподкрепено от комисията, което бе отхвърлено и от пленарната зала със 17 гласа "за", 81 - "против" и 24 - "въздържал се".

"Никой не отрича правото на турската диаспора да изучава майчиния си език. Само че децата на турската диаспора не се записват да учат майчин език, а английски, турски и опитът да е в ЗИП е опит те задължително да го изучават. При сегашната рамка те могат да го изучават, останалото е опит да се равнопоставят българският и турският в България", заяви проф. Станислав Станилов, член на комисията по образование, от Атака.

Отговорът на Мариана Георгиева (ДПС) гласеше:

"Позицията на ДПС не опира на основания и съображения, които да са с претенция за равнопоставяне на турския и българския език. Ние много коректно използваме термина майчин език. И това съвсем самодостатъчно снема всички рискове за тези предубедени внушения. "Майчин език" никога не може да бъде имплантиран в "официален език". Вторачвате се в турския език, но ДПС уважава човешките права на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност и сме с еднаква позиция към всички езици, които се явяват майчини за един или друг гражданин. Нашата позиция съвпада със затваряне на кръга на позицията на правителството по отношение на изучаване на българския език от българските граждани в другите държави".

Думите й като че ли не убедиха депутатите в правотата на ДПС, защото те гласуваха против предложението на Местан.

Депутатите приеха още, че се предоставя безплатно обучение по български език на всички деца в страната в задължителна предучилищна и училищта възраст, независимо от тяхното гражданство. При необходимост, на децата на бежанците ще се осигурява и допълнително обучение по български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2015 в 18:30

За какво изобщо има коментар и губят време и пари!Конституция има тази държава и в нея е казано точно и ясно кой е официалният език-БЪЛГАРСКИЯ,ГОСПОДА МИЛИ ДЕПУТАТИ!!! И СПРЕТЕ ДА СИ ЧЕШИТЕ ЕЗИЦИТЕ И ДА ПАРАДИРАТЕ С ТОВА КОЛКО ШИРОКО СТЕ СКРОЕНИ, И ПРАВИТЕ ВЯТЪР НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ДПС КАТО ПОСТАВЯТЕ НА ОБСЪЖДАНЕ КАКВИ ЛИ НЕ ТЕХНИ СОНДАЖИ!

05.09 2015 в 15:23

Поредната инсинуация! Никой, никъде и никога не е изучавал език насила. Аман от предизборни декларации!!! Има все още хора, които мислят, не може да ги промените с безмислени PR!

04.09 2015 в 20:13

псевдотюркменски език да си говорят в псевдотюркмения в таз измислена държава ,която скоро ще се разпадне тук е българия официално 1300 години ,ПРАКТИЧЕСКИ ОТ 7ООО майната ви продажници

04.09 2015 в 16:23

Като чета коментарите тук, а и под новината във фейсбук, явно българите имаме проблем с четенето. Казват хората, че няма да се изучава като задължителен предмет, отдолу 50 коментара вопли и стенания как не трябвало да се изучава. Ми няма да се изучава, какво се жалвате? Който иска, може да го запише като СИП, другите деца няма да бъдат карани да учат турски.

04.09 2015 в 14:05

В България задължително се учи български език, който желае, може да стане полиглот, но за своя сметка. Аз няма да плащам данъци в полза на чужди амбиции!

04.09 2015 в 11:55

За сега. ДПС не бързат. Всичко запланувано се случва. Плавно изменят демография, манталитет и продължаваме напред

04.09 2015 в 11:47

И аз съм за свободата на учене, но когато има различни етноси на едно място, то често езикът е единственото, което ги свързва. Справка - Германия. Да не се знае перфектен български е глупаво и предпоставка за проблеми.

04.09 2015 в 10:59

Турски в Турция. Тук е България. Не щем да учим езика на резаните

04.09 2015 в 10:51

каква е таз тъпня, ... не трябва въобще да присъства този език в училище в каквато и да е форма,

04.09 2015 в 10:38

" останалото е опит да се равнопоставят българският и турският в България "

Албанците и Турците работят заедно, едните се наложиха над Македония а другите все още се опитват над нас!
Ако приемат Турския за 2-ри език, това ще е тоталното дъно на България!