Турски няма да се учи задължително в училище

Александра Маркарян 04 септември 2015 в 09:55 6981 11

Милена Дамянова

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Милена Дамянова

Изучаването на майчиният език, различен от българския, в училище няма да става в задължителните, нито в задължително избираемите часове, а само в свободно избираемите, по желание на ученика.

Това приеха депутатите при второто гласуване на Закона за предучилищното и училищното образование с основен вносител Милена Дамянова (ГЕРБ) в пленарна зала днес, в отсъствието на министъра на образованието проф. Тодор Танев и ресорния заместник-министър Ваня Кастрева. 40-ина минути след началото на дебатите в зала влезе главният секретар Красимир Вълчев.

По сега действащото майчиният език е задължително избираем предмет. Това да се запази поиска лидерът на ДПС Лютви Местан в предложение, неподкрепено от комисията, което бе отхвърлено и от пленарната зала със 17 гласа "за", 81 - "против" и 24 - "въздържал се".

"Никой не отрича правото на турската диаспора да изучава майчиния си език. Само че децата на турската диаспора не се записват да учат майчин език, а английски, турски и опитът да е в ЗИП е опит те задължително да го изучават. При сегашната рамка те могат да го изучават, останалото е опит да се равнопоставят българският и турският в България", заяви проф. Станислав Станилов, член на комисията по образование, от Атака.

Отговорът на Мариана Георгиева (ДПС) гласеше:

"Позицията на ДПС не опира на основания и съображения, които да са с претенция за равнопоставяне на турския и българския език. Ние много коректно използваме термина майчин език. И това съвсем самодостатъчно снема всички рискове за тези предубедени внушения. "Майчин език" никога не може да бъде имплантиран в "официален език". Вторачвате се в турския език, но ДПС уважава човешките права на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност и сме с еднаква позиция към всички езици, които се явяват майчини за един или друг гражданин. Нашата позиция съвпада със затваряне на кръга на позицията на правителството по отношение на изучаване на българския език от българските граждани в другите държави".

Думите й като че ли не убедиха депутатите в правотата на ДПС, защото те гласуваха против предложението на Местан.

Депутатите приеха още, че се предоставя безплатно обучение по български език на всички деца в страната в задължителна предучилищна и училищта възраст, независимо от тяхното гражданство. При необходимост, на децата на бежанците ще се осигурява и допълнително обучение по български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!