ВСС не избра нов председател на ВКС

OFFNews 25 септември 2014 в 17:39 2341 0

Висшият съдебен съвет (ВСС) не можа да избере нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Кандидатки за поста са Таня Райковска и Павлина Панова, но нито една от двете не успя да събере необходимите 17 гласа "за".

От общо 24 магистрати за Райковска 15 са гласували "за", 6 - "против", а трима са се въздържали. 

При гласуването на кандидатурата на Павлина Панова "за" бяха 9, "против" 8, а 7 се въздържаха.

И двете кандидатки за поста председател на ВКС са изтъкнали пред ВСС  важността на тълкувателните решения.

Павлина Панова застава зад идеята за създаването на аналитично звено към ВКС, което да работи в тази област, а Таня Райковска се обяви за създаването на научноконсултативен съвет, съобщава БГЕНС.

Като постижение на ВКС бе посочен случайният принцип за разпределението на делата и работата по натовареността на съдилищата.

Съдия Павлина Панова е заместник-председател на ВКС от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година. Панова е представител на България в Евроджъст. Цялата професионална кариера на съдия Панова преминава последователно през всички нива в съдебната система. Първоначално тя е била прокурор, а през 1994 година е назначена в Софийския районен съд. Четири години по-късно тя вече е съдия в Софийския градски съд. Впоследствие работи и в Софийския апелативен съд и ВКС.

Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. От 2004 г. е доктор по право, а от 2007 година - магистър по право на Европейския съюз.

Съдия Таня Райковска е заместник-председател на ВКС от 2012 година. В началото на кариерата си е била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови