ВСС избира нов председател на ВКС

Offnews 25 септември 2014 в 07:36 2498 0

Павлина Панова, Таня Райковска
Според правилата избран ще бъде този кандидат, който получи подкрепата на 17 от членовете на ВСС.

Висшият съдебен съвет ще избира нов председател на Върховния касационен съд.

Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември, а кандидати за поста са двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска.

В писмо до ВСС седем организации настояват да се променят правилата за избор на тримата големи в съдебната система, сред които е председателят на ВКС. Искането е да се гласува с бюлетини, а не машинно. Искането е свързано със запазване тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите. 

Според правилата избран ще бъде този кандидат, който получи подкрепата на 17 от членовете на ВСС. 

Съдия Павлина Панова е заместник-председател на ВКС от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година. Панова е представител на България в Евроджъст. Цялата професионална кариера на съдия Панова преминава последователно през всички нива в съдебната система. Първоначално тя е била прокурор, а през 1994 година е назначена в Софийския районен съд. Четири години по-късно тя вече е съдия в Софийския градски съд. Впоследствие работи и в Софийския апелативен съд и ВКС.

Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. От 2004 г. е доктор по право, а от 2007 година - магистър по право на Европейския съюз.

Съдия Таня Райковска е заместник-председател на ВКС от 2012 година. В началото на кариерата си е била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За поста се спрягат имена и на председателя на Варненския апелативен съд - Ванухи Аркелян, и на изпълняващия длъжност председател на Софийския апелативен съд - Стефан Гроздев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови