Всяко 5-то дете е обект на подигравки и тормоз в мрежата

OFFNews 11 август 2015 в 10:33 2035 2

Снимка Wikimedia

Всяко 5-то дете е обект на подигравки и тормоз в мрежата, каза координаторът на Националния център за безопасен Интернет Георги Апостолов, цитиран от Фокус. 

По думите му пристрастяването към Интернет е емоционален проблем, реакция на емоционален дефицит и проблем в семейството.

"Оказва се, че възрастните вече много по-добре познават навиците на децата си т.е. какво правят в интернет. Онлайн рисковете са минали от 13 на 6 позиция сред тревогите на родителите, така че е по-добре да говорим за начина на употреба, защото рисковете са там", каза Апостолов.

По думите му е рисково детето да прекарва времето в мрежата, защото скучае и няма какво да прави. По този начин неговата физическа активност намалява, то чете по-малко, започва да използва по-ограничен речник. Освен това според координатора поведението започва да се ръководи от съдържанието на клиповете в Интернет. Това съдържание най-често е екстремно, тъй като се споделят различни предизвикателства. 

"Колкото по-екстремно нещо можеш да направиш и да го качиш, толкова по-популярен ще бъдеш“, коментира Георги Апостолов.

Според него проблемът с пристрастяването към Интернет е в това за какви цели се използва той. Родителите трябва да подтикнат децата да използват и другите функции на мрежата, а не само да гледат клипове и да комуникират в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков