Професия кибершпионин

OFFNews 10 август 2015 в 14:20 4297 1

Снимка BBC

Кен Уестин

Американецът Кен Уестин нарича себе си професионален кибершпионин. Определя се така, защото използва някои от методите на кибершпионите, за да помага за откриването на открадната техника, пише Би Би Си.

Уестин е разработил софтуер, който хората могат да инсталират на компютрите си. Така ако компютърът ви е откраднат, с помощта на този софтуер ще бъде събрана информация, която да позволи откриването на компютъра.

Софтуерът на Уестин често се използва и от властите за откриването на открадната техника. И понеже софтуерът може веднага да покаже някои детайли, които да помогнат за разкриването на самоличността на крадеца и мястото, където се укрива, престъпникът няма време да премести откраднатото или да избяга.

Освен това софтуерът може да бъдат използван за откриване на педофили, създаващи и разпространяващи детско порно.

Първият голям успех на Кен Уестин е връщане на откраднат лаптоп. С помощта на софтуера той успял да направи снимка на крадеца през камерата на лаптопа и да прикачи GPS-координатите.

Снимката се оказва много интересна, тъй като на фона се вижда скъпа техника. Когато полицията пристига на мястото, открива собственика на местно студио за татуировки, както и много други откраднати стоки, сред които три лаптопа.

Един от най-големите успехи за Уестин пък е разкриването на банда, която краде компютри от училища в Портланд, Орегон.

Крадците отмъквали училищните компютри, изчаквали училището да купи нови и след това крадяли и тях.

Софтуерът на Кен Уестин бил инсталиран на компютрите в едно от ограбените училища и техниката била оставена като примамка. Компютрите били откраднати и с помощта на софтуера бандата била разкрита.

Уестин разказва, че понякога крадците сами улесняват много работата му. Такъв е случаят с Виктор, който след като откраднал лаптоп, сменил потребителското име на своето собствено, а след това качил на лаптопа снимка на колата си, като се виждал и регистрационният номер.

Други двама пък откраднали телефон с инсталиран на него софтуера на Уестин, а след това се снимали как се дрогират, докато карат със 110 мили в час (около 177 км/ч).

Софтуерът на Кен Уестин не е първият, който помага за откриването на открадната техника.

Такъв е примерът със Stolen Camera Finder – уеб услуга, с помощта на която се проверява за съвпадение на Exif – метаданни в графични и звукови файлове, генерирани от цифрови апарати и скенери.

Така че ако фотоапаратът ви бъде откраднат, с помощта на Stolen Camera Finder можете да проверите дали в интернет не е качена снимка от вашия апарат. Ако крадецът е качил снимка, могат да се намерят някои доста значими данни за това къде се намира фотоапаратът.

Заедно с полезната страна на кибершпионажа обаче се появява и въпросът за защитата на лични данни и за шпионирането на хора – използването на същите техники с престъпна цел.

Според Кен Уестин могат да се вземат мерки, които поне да намалят възможността за кибершпионаж. Например, снимка от уебкамерата да може да се прави само веднъж на всеки 30 минути. Това по думите му ще ограничи възможността за шпионаж, ако софтуерът е хакнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови