Quantcast

Всяка четвърта жена насилвана. Омбудсманът иска още центрове за закрила

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 13:15 2869 12

Мая Манолова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев, архив

Мая Манолова

Да се изградят центрове, които са приютяват жените, станали жертва на насилие, призова националният омбудсман Мая Манолова при представянето на Националния превантивен механизъм, показващ резултатите след проверки в затворите. Той беше представен днес, в Международния ден на жената, 8 март.

"Подкрепям всички български жени, които се справят с предизвикателствата всеки ден. Днешният ден е ден за съпричастност към всички жени по света, които са потискани, експлоатирани и жертви на насилие. За съжаление, случаите на насилие продължават и даже зачестяват", коментира Манолова и посочи като пример фактът, че от началото на годината са регистрирани четири случая на насилие над жени, които са завършили със смърт.

Манолова допълни, че е предложила на премиера Бойко Борисов България да се присъедини към Истанбулската конвенция и че външният министър Даниел Митов се е ангажирал да придвижи този въпрос до края на месец май.

Присъединяването предполага промени в законодателството и конкретни стъпки, като например изграждането на такива центрове, посочи омбудсманът и бивш депутат от левицата.

Сега на територията на страната има 17 такива центъра, но са необходими още. В София има един център с 8 легла. Той е винаги препълнен, отбеляза Мая Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 17:07

ХХХ, ако си еб*л някоя, която не е искала - значи си изнасилвач. Спри да се оправдаваш. Познавам много, като теб и да хората с твоето мислене и действия, които съответстват на мисленето им СА, повтарям СА изнасилвачи. Ако смяташ, че това не е изнасилване, занчи изнасилването, като акт на престъпление не съществува, но то съществува и то представлява точно това. Ето затова има толкова изнасилени момичета, всяка 4-та, нали ти казаха, абсолютно реална статистика.

08.03 2016 в 16:55

До ХХХ
Що пък да е с медицинска процедура като може и с пиратка?

08.03 2016 в 15:46

m1n6 cr1m315:07 08 мар 2016
Ако и двама са "между 12 и 14г" се водят малолетни. В противен случай доколкото знам се води, като блудствена с малолетна.

08.03 2016 в 15:38

Значи когато "тя не е готова за това" "си е чиста проба изнасилване".
Точно так, а като добавим, че за първия път една жена няма как да е готова (ясно, че като мъж не мога да го разбирам съвсем - първия път на жената, но по принцип когато нещо се случва за първи път в живота ти, ти няма как предварително да си готов за него и да знаеш как ще бъде, а да не говорим за нещо толкова интимно като полов контакт), то първия път си е чисто 100%-во изнасилване във всички случаи. А при останалите пъти си е изключително субективно изживяване, което може да премине в изнасилване или пък след 10-20 години не щеш ли от съзнанието изскочи дълго време потискан спомен, че допирането или погледа на милия приятел на мама чичо Ваньо си е било чисто изнасилване...
Затова както писа като начало всеки полов акт между мъж и жена несъмнено трябва да се кристализира.
Или поне що се отнася до първия път, да се направи някаква медицинска процедура за изкуствена дефлорация, за да не се води изнасилване.

08.03 2016 в 15:07

Много пъти съм си говорил с жени, с които съм излизал на среща на тази тема и съм абсолютно сигурен, че тази статистика е вярна. Особено често в нашата страна първият път на момичето е против нейната воля и тя не е готова за това (което си е чиста проба изнасилване), а да не говорим, че в тези случаи възръстта на момичето е между 12 и 14г. За мен това не са нормални неща. А да не говорим, че това въобще не е от сега, а за пръв път тези неща ми направиха впечатление преди около 7-8 години.

08.03 2016 в 14:47

Вероятно омбудсманката брои нейното изнасилване за изнасилване - тя е изнасилена в празната куха кратуна по рождение. Вероятно това има предвид - че всяка 4-та българка е тъпа. Знам ли?

08.03 2016 в 14:24

"Всяка четвърта жена насилвана"
Явно скоро ще трябва да приемем, че всеки сексуален акт, в който вземат съвместно участие индивиди от женски пол и такива от мъжки се явяват насилване на жена.
И съответно половият акт между мъж и жена трябва да бъде обявен за незаконен.
Доколкото насилие има и при еднополови актове,вероятно ще се премине изцяло на самозадоволяване и изкуствено осеменяване.
О... забравих, че има така ще има групи, които ще бъдат ужасно накърнени от подобно репресивно законодателство! На горките бежанци от близкия изток разбира се съвсем няма да е евроатлантически да ги караме да потискат своята култура и традиции.
Така че единствено те ще имат правото да насилват както и колкото им душа иска всяка фльорца позволила си да ходи незабрадена, или пък още повече в случай, ако перверзно е заголила коляно или си позволява др. непристойно поведение. И ако някой реши да се намеси в защитата на гореспоменатата, ще трябва да понесе цялата тежест на закона.

08.03 2016 в 13:58

Браво. Ще строят центрове, които ще се пълнят от циганки. БСП "социализира" и "интергрира" циганите, но се оказа, че те бият жените си. В един момент на данъкоплатеца ще му писне от скъпоплатения цирк.

08.03 2016 в 13:51

Е, знаем си я омбудМая, мерака й е все да е четвърта, ама няма, има и други мераклии, тьотка цецка, курнелчето и куп още политически пачаври, а между другото, отшумя ли пинизът с топлофикацията или на КОЙ му дреме?!

08.03 2016 в 13:45

А ВИНЕТКИТЕ? А? НАЛИ ГОЛЕМ ГО ВАДЕШЕ? НА ДЕБЕЛАТА БЕРТА МАЙ Е ПО-ГОЛЕМ А?