Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

OFFNews 11 февруари 2014 в 16:05 2932 0

Увеличават се случаите на домашно насилие

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Това сочи статистика на Български център за джендър изследвания.

Според данните се наблюдава увеличение на тежките случаи на домашно насилие, случаите на домашно насилие в малките населени места, както и случаите на насилие над възрастни хора и малки деца.

Затова от Центъра за джендър изследвания настояваме виновникът за нанасяне на телесна повреда да бъде преследван от прокуратурата, а не по частен ред, обясни адвокат Йорданка Бекирска от центъра, цитирана от БГНЕС.

Когато жените потърсят правата си по частен ред, често бива притискана от насилника и затова оттегля жалбата си. Ако насилникът е преследван от прокуратурата обаче, това няма как да се случи, обясни Бекирска.

Такива са препоръките и на международните хуманитарни организации, като целта е да има по-строги наказания, посочи тя.

Според статистиката, освен случаите на домашно насилие, се увеличават и случаите на убийства вследствие на домашно насилие. През последната година има 7 случая на убийства на българки от техните съпрузи. Увеличават се и случаите на удушаване.

Затова Центърът за джендър изследвания иска убийството вследствие на домашно насилие да бъде тежко наказуемо, а телесната повреда, причинена от лице в близки отношения с жертвата, да стане тежко наказуема телесна повреда.

Настояваме изнасилването в брака да бъде инкриминирано и да се наказва по-строго, допълни експертът по човешките права Георги Войнов.

Сексуалните посегателства над деца също са сериозен проблем, който не е намерил адекватно отражение в Наказателния кодекс, категоричен е Войнов.

От неправителствената организация предлагат още наказанията за домашно насилие да се степенуват при повторимост.

Освен това те настояват България да ратифицира Конвенцията на съвета за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие. По този начин институциите ще бъдат задължени да предоставят на жертвите психологическа помощ, убедени са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови