Всеки трети българин няма достъп до изградена канализация

Александър Новков Последна промяна на 24 ноември 2015 в 13:40 2191 4

Процентът на населението, което няма достъп до изградена канализация, е 30-32%.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след откриването на петата конференция на тема „ОП „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен период“, организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

По-голямата част на неприсъединеното население към вече изградени канализационни системи е вследствие на това, че е ангажимент на самия собственик на жилищна сграда да се присъедини на доброволен принцип към канализационния колектор. Ангажимент на държавата е да осигури канализация до тротоара до сградата, а вече собственикът на доброволен принцип изгражда връзката с нея.

Нанков допълни, че това е една от темите, които са много дискусионни и много коментирани на съвета за реформа на ВиК сектора, тъй като това компрометира и е предпоставка за компрометиране на много ВиК проекти. 

Нанков даде пример с изграждането на канализационна система за 40 хил. души, към която се присъединяват едва четвърт от тях. Това води до неефективна експлоатация, нерентабилност за ВиК оператора и ред други проблеми. Той заяви, че се търсят мерки да се стимулират собствениците на сгради да се присъединят към мрежата.

По време на конференцията той обясни, че за стабилизиране на ВиК сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ни ще получи около 3 млрд. лв.

До средата на 2016 г. предстои да бъдат подписани всички договори между ВиК-асоциациите и ВиК-оператори във всички 29 обособени територии в страната. 

Зам.-министър Нанков подчерта, че европейските фондове са основният финансов инструмент, който ползваме за обновяване на водоснабдителните системи. За сравнение в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК операторите се очаква да бъде в рамките на около 1- 1,5 млрд. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 15:21

Ъ, говориш за Бояна, Драгалевци и т.н., нали? Че там канализация ... налиии ?

24.11 2015 в 15:01

Това е защото всеки трети "българин" си строи колиба където му падне , те тези "българи" нямат нужда от канализация , важното е ток да има , а ние сме щедри и им го осигуряваме безвъзмездно ...

24.11 2015 в 14:33

Да не се е объркал малко? Многоуважаемите многознаещи и компетентни коментатори в съседната тема уверено твърдят, че външни кенефи има само в приказната страна наричана "Рашка"

24.11 2015 в 13:58

Стига с тези "глупости" и "маловажни" нещица. Вижте магисралите от последните 6 години. Изградени са почти 126 км и 467 м. - това е подвиг достоен за преклонение на бъдните поколения. Пада се по около 20 км на година..... къде го има това геройство ...... никъде..... само в героична БълХария. Не се занимавайте с канализации и други "абстрактни" неща. Погледнете глобалното затопляне, топенето на полярните шапки, измирането на белоглавия орел .... и други "значими" за нашата страна събития....Това трябва да ви вълнува..... останалото го оставете за ПАРТИЯТА.