Властта направи плах опит да обясни защо Сърбия усилва охраната на границата с България

OFFNews 18 юли 2016 в 14:34 3171 0

Властта направи плах опит да обясни защо Сърбия усилва охраната на границата с България

Снимка БГНЕС, архив

След решението на сръбското правителство да увеличи охраната на границата с България с допълнителни сили, властите у нас излязоха с плахи и противоречиви разяснения. Мотивите на сръбското правителство са свързани с пресичане на нелегалното влизане на имигранти от България и Македония, които са подпомагани от трафиканти. 

Според българския военен министър Николай Ненчев обаче притесненията на Сърбия идват заради очакван поток от бежанци от Гърция. Той направи аналогия с подсилената охрана на българо-турската граница след размириците в южната ни съседка. Ненчев не коментира твърденията за нелегално преминаване на чужденци през българо-сръбската граница, както и това, че властите нямат никакъв контрол над потоците чужденци. 

В същото време главният секретар на МВР Георги Костов опита да успокои сръбските си колеги, като в същото време критикува твърденията, че границата не се пази добре. "Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурнoстта, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава", каза той пред журналисти, цитиран от "Фокус". 

По обясненията му обстановката по границите е "нормална, съобразно сезона, в който сме". 

В същото време статистиката на МВР доказва опасенията на сръбската страна. Традиционно най-много голям е потокът от нелегални имигранти на българо-сръбската граница. Докато МВР отчита спад в натиска по южната ни граница и съответно - по-малко заловени нелегално преминаващи, статистиката показва, че голяма част от настанените у нас чужденци масово се изнасят през Сърбия. Според данните за месеците април и май броят на незаконно задържаните на българо-сръбската и българо-румънската граница мигранти се увеличава. През април на границата със Сърбия са задържани 2 358, а през май те са вече 3 078. На границата с Румъния през април са задържани 22 души, а през май - 28.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови