Витоша ски е блокирано от година и половина за модернизацията на Драгалевския лифт

OFFNews 29 ноември 2023 в 12:34 1812 1

Снимка

„Витоша ски" АД от вече дванадесет години прави опити да модернизира съоръженията на територията на Природен парк „Витоша".  Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това, съобщиха от дружеството. По-рано днес бившият кмет Йорданка Фандъкова съобщи във фейсбук, че "драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му. Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина, коментира тя. 

На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски" АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г., допълват от Витоша ски. 

В съобщението им се казва още:

По наше искане и след представяне на всички необходими документи, Главният архитект на Столична община ни издаде виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона". Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж.

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер". В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша" - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура.

Призоваваме новоизбрания кмет г-н Васил Терзиев за среща, за да изложим проблемите и да предприемем конкретни стъпки за решаването на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!