Фандъкова съобщи, че драгалевският лифт ще бъде възстановен. 'Спечелихме съдебната битка'

OFFNews 29 ноември 2023 в 12:18 1368 0

Снимка

Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му. Това е окончателното решение на Върховния административен съд, съобщи бившият кмет на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина, коментира тя. 

Заповедта за ремонт и възстановяване на Драгалевския лифт беше издадена от главния архитект на София арх. Здравко Здравков през април 2021 г. Очаквано тя беше обжалвана от собственика „Витоша ски/ Въжени линии“ на всички възможни съдебни инстанции. Сега с окончателното решение на ВАС собственикът е задължен да ремонтира лифта. 

Възстановяването може да започне до няколко месеца. За възстановяването на Княжевския лифт – съдебните спорове по заповедта за неговото възстановяването продължават, все още. 

ВАС окончателно: Драгалевският лифт трябва да се ремонтира

Върховният административен съд остави в сила решение № 4158 от 22.06.2023г. по административно дело № 5883/2021г. на Административен съд София – град, с което е потвърдено, че Драгалевският лифт трябва да се ремонтира.
Предмет на делото е Заповед № РА – 20 – 27 от 26.04.2021г. на Главния архитект на Столична община, с която на собственика „Въжени линии“ ЕАД е наредено да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване, и привеждане в съответствие с изискванията на чл. 169 ЗУТ на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми.

Със заповедта дружеството е задължено да изпълни следните мероприятия: 1.1 изготвяне на инвестиционен проект от експерти с необходимата подготовка и лиценз за ремонт и усилване като цяло по съществуващо положение на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми; 1.2 изпълнение на одобрения/съгласуван инвестиционен проект. 

Върховните магистрати приемат, че безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства е установено, че лифтът не е в добро състояние и подлежи на ремонт. Затова следва да се извърши основен или текущ ремонт, съответно вида на необходимите ремонтни или възстановителните дейности, е въпрос на последващо техническо решение, което ще бъде определено по вид и обем с изготвянето на инвестиционен проект, който да бъде одобрен и съгасуван по законоустановения ред.
Решението на ВАС по административно дело № 7946 от 2023 г. е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!