Вярата е в душите ни! В Сопот не хвърляха кръста

OFFNews 06 януари 2021 в 09:19 1927 0

За разлика от Калофер в съседния възрожденски град Сопот приеха присърце противоепидемичните мерки и напълно бе отменен богоявленският ритуал по хвърлянето на кръста.

"Днес отбелязваме Богоявление. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец, Дух и Син. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. От това имаме нужда в момента – от упование, от вяра, от надежда, че светът отново ще стане безопасен“, заяви кметът на Сопот Деян Дойнов на излизане от църквата „Св. св. Петър и Павел“.

Той изрази съжаление, че тази година поради съображения за сигурност и с оглед опазване здравето на гражданите общината няма да организира традиционното за Богоявление хвърляне на кръста.

„Нека вярата не отслабва, нека надеждата не угасва. Малката промяна в обичаите ни, която се налага от независими обстоятелства, не бива да поражда у нас съмнение. Вярата е в душите ни“, призова Дойнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови