Великият събор на църквата започва в Крит, БПЦ и Руската не участват

OFFNews 16 юни 2016 в 05:24 4197 1

Великият събор на православната църква се открива днес на остров Крит. БПЦ няма да участва в него, делегации не изпращат и Руската, Грузинската и Антиохийската църкви. Църквата на Сърбия ще присъства, но може и да напусне св. събор, ако не бъдат разгледани исканията й, както и тези на отсъстващите. 

Великият събор е подготвян 50 години и трябваше да стане първото от над хиляда години събиране на представители на православните църкви по света. 

Светият синод на БПЦ взе решение да не участва във Всеправославния събор в началото на юни и поиска провеждането му да бъде отложено, като владиците настояха подготовката му да продължи. 

Сред причините за решенето си Св.синод изтъкна липсата в дневния ред на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване; възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора; предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви, както и неподходящото месторазположение на наблюдателите и гостите на Събора.

Синодът се мотивира и с извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора.

За участие във Всеправославния събор в Крит трябваше да пристигнат по 24 архиереи от всяка отделна православна църква - Руска, Константинополска (Турция), Александрийска (Египет), Антиохийска (Сирия), Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Еладска (Гърция), Полска православна църква, а също Църквата на Чешките земи и Словакия, както и Американската православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови