Веганите се натъжиха, че обществото не ги разбира

OFFNews 31 октомври 2017 в 14:25 5404 6

Организацията "Независими български вегани" се оплака от факта, че идеите им не се споделят от голяма част от обществото и медиите.

Утре, 1 ноември, е "професионалният" празник на хората, които хрупат само зарзават и бягат като дявол от тамян от всички храни с месен произход.

Веганите се самоопределят като "движение за социална справедливост" и се разграничават от безсмислени вандалски прояви. Вероятно от организацията имат предвид скорошния погром срещу барбекюта в пловдивски парк, извършен от следовници на идеологията им. 

Ето и цялата позиция на веганската организация:

Пишем това писмо във връзка с напоследък ставащата интересна в общественото пространство тема за веганите и техните невинаги добре разбрани идеи.

Веганството като начин на живот и философия се стреми да изключи, доколкото е възможно, всички форми на жестокост и експлоатация на животните за храна, облекло и всякакви други цели. Веганите живеят според универсални ценности на справедливост и състрадание, като ги разширяват до най-онеправданите индивиди в нашето общество - животните.

Веганството е едно от най-бързо растящите днес движения за социална справедливост. То се базира на стремеж към ненасилие - ето защо целите му не могат да бъдат постигнати насилствено или с безсмислени вандалски прояви.

Във връзка с това ПРИЗОВАВАМЕ медиите да не поставят всички вегани под общ знаменател, както се случва до момента. Веганите са разнородна група от хора, обединени от една идея, и е нередно да отъждествявате цялото веганско движение с определени личности, организации или спекулативни дефиниции.

ПРИЗОВАВАМЕ също така хората да погледнат отвъд сензациите и предразсъдъците си и да разгледат рационалните аргументи на веганството. Ние не искаме да налагаме насила уважение и загриженост към животните. Наша цел е да информираме обществото за позитивното въздействие на веганството върху животните, околната среда и човешкото здраве. Надяваме се, когато хората са информирани, да правят съзнателни избори, отражение на общочовешките етични ценности.

С уважение,

НЕЗАВИСИМИ БЪЛГАРСКИ ВЕГАНИ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

01.11 2017 в 01:17

Ми кво да правим - не сме съвършенни.
Мене например, не всяка психиатрична диагноза ме умилява, и съвсем нито една, не ми докарва позиви за подражание. Та нещо не се и веганя. И със сигурност не обикалям гейклубовете примерно, или вегосборищата, или както там им казват, с досадни плачливи проповеди на тема "Изиди! Не сте прави, станете като МЕНЕ!".

16193

5

SC

31.10 2017 в 17:21

Когато прочетох „най-онеправданите индивиди в нашето общество - животните“ се замислих - редно ли беше днес, по този груб начин да унищожа случайно попадналият в дома ми индивид от palomena prasina. Вярно, че бръмчеше силно и няколко пъти ми се навираше пред погледа, но все пак не е ли личност, към чийто живот би трябвало да проявя разбиране и уважение?
И сега цяла минута по-късно си отговарям: к'во ми пука?
Наздраве!

8015

4

Natafff

31.10 2017 в 16:49

Разбирам, че хората очевадно са свикнали с ниското ниво на разговор покрай премиера Слънце и не им прави впечатление на какво ниво е стигнала елементарната журналистика. Без значение каква е темата на статията, наистина ли не можете ли да разберете кое е малоумното в статията?

29217

3

Лопе де Вега

31.10 2017 в 15:47

Много добре ви разбираме. Гризете гулии и варите глухарчета. Това ви харесва - това ядете. Както вече съм писал - mi dremando il mio marchuccio! Започваме да не ви разбираме когато ни натрапвате нахално и грубо своите изисквания и диети. Когано опаковате в пластмасово фолио някакви тела и ги мажете с червена боя и като се отвратим, да престанем да ядем месо. Е, няма да престанем. Ние сме всеядни! Прасета и домати, зайци и тикви, каквото става за ядене! А вие престанете да убивате невинни деца с тревната си храна - това е престъпно. Това е насилие срещу природата. ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА УБИЙСТВО!

Поздрав!

8015

2

Natafff

31.10 2017 в 15:21

Ех, Off. Пак нещо не сте разбрали или така е по-скандаУно? Не съм веган, но въпреки това виждам некадърността и простотията. Наистина ли мислите, че първото изречение на статията и употребеният глагол "хрупат" са издържани спрямо журналистическите норми? Ама честно? И от цялото писмо, така сте си изяснили каква е темата му, че нямам думи. Съветвам ви да вдигнете малко летвата, че много се спъвате вече! Много елементарно стана.

15914

1

поп Дръвчо

31.10 2017 в 15:09

Значи и веганите трябва да учим на толерантност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!