Въздухът в София опасно замърсен - 9 пъти над нормата

OFFNews 03 януари 2017 в 14:41 21128 2

Въздухът в София е с висока концентрация на прахови частици, според данни на измервателните станции за днес, 3 януари 2017 г. и вчера 2 януари 2017 г., публикувани на сайта на Столична община.

При средна пределно допустима концентрация за фини прахови частици от 50 µg/m3, дневните стойности надвишават два до 5, а в някои квартали и до 9 пъти нормата.

Най-тежко е положението в районите около кварталите Красно село, Павлово и Надежда, където замърсяването със фини прахови частици е особено силно в определени часове на последното денонощие.

Във вечерните часове на 2 януари 2017 г. концентрацията на прах е девет пъти (450 µg/m3,) над допустимата концентрация (50 µg/m3) в кварталите Красно село и Павлово.

В "Надежда" замърсяването е два пъти по-високо от вчера и замерванията показват също 450 µg/m3 концентрация на прахови частици.

Неблагоприятните метеорологични условия, съчетани с масовото използване на твърдо гориво и емисиите от автомобилите, вероятно са причината за опасното замърсяване, смятат от общината.

Фините прахови частици са опасни за здравето, прониквайки в горните дихателни пътища. Те поразяват лигавицата и астматиците получават астматични пристъпи.

За децата, възрастните и хора със специфични заболявания в подобни дни не се препоръчва да излизат от вкъщи, освен ако не е наложително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови