Въвежда се билет за любителски риболов във водите на Черно море

Дребният риболов в Черно море се обособява като специфична стопанска дейност

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2020 в 15:17 1970 0

Дребномащабният риболов в Черно море се обособява като специфична стопанска дейност. Това става ясно, след като Министерски съвет одобри Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите.

По този начин ще се намали административната тежест за малките риболовни оператори.

С промените се предоставя възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще могат да извършват дейността си само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

Въвежда се и валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, чрез който ще се приложи унифициран подход към всички любители риболовци. Тази мярка ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов.

За да се повиши информираността и осигуряването на достъп до водните обекти държавна собственост, в които е предоставено управлението на рибните ресурси на сдружения за любителски риболов, ще бъдат въведени нови изисквания за обозначаването им и определянето на зона за свободен достъп до тях.

По този начин ще се гарантира по-доброто управление на рибните ресурси в съответния воден обект. Ще се даде възможност в определена зона от него, лицата, които имат валиден билет за любителски риболов.

В проекта влиза и забрана на средствата, уредите, принадлежности и приспособленията за извършване на риболов заради отрицателното въздействие, което оказват върху рибния ресурс. Това са: серкме, цапало, рачило и герим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови