Вършец пропищя от бездомни кучета, решение на проблема няма

Рени Петрова 20 май 2021 в 07:27 6134 3

Снимка Facebook/Аз обичам Вършец

На жителите на Вършец, най-стария балнеолечебен и СПА курорт в България, им се налага всекидневно да търпят над 100 бездомни кучета. Хората се притесняват от нападения и пренасяне на болести, но решение на проблема няма от години. 

Още през 2012 г. Българската агенция по безопасност на храните дава предписание за изграждането на приют за временно настаняване на животните, след което местният общински съвет решава да го изгради. Определен е терен от близо 8 декара до село Черкаски. През април 2016 г. обаче 120 души правят подписка, с която са против изграждането на приюта заради това, че кучетата щели да вдигат шум.

Подадена е и жалба до Районната прокуратура в Берковица заради съмнения, че приютът е незаконен. Властите във Вършец пък пращат сигнал, че в подписката на жителите от Черкаски има фалшификации.

Днес кучетата в града са страшно много, основно в ромския квартал "Изток". По информация на OFFNews в района на общината и в селата редовно пристигат бусове, с които се осъществяват "кучешки екскурзии". За това свидетелства фактът, че повечето от четериногите са с ушни маркери, поставени в София. Местните са пропищели, а някои земеделски производители и фермери се оплакват, че бездомни кучета убиват животните им.

Според Закона за защита на животните органите на местната власт изграждат приюти и се грижат за животните, като ги кастрират, обезпаразитяват и хранят. 

За да работи приют, са нужни между 30 и 40 хиляди лева на година, но според закона животните не могат да се държат там повече от няколко месеца. Трябва и управител с висше образование, ветеринар, охрана, служители и др. 

Друг проблем, който дразни много хора във Вършец е, че някои от местните разнасят с колите си чували с кучешка храна. Според недоволните това е допълнителна предпоставка популацията на бездомните кучета да се увеличи. Направен е опит да се създаде наредба за забрана за хранене на кучетата на обществено място, но предложението е отхвърлено.  

Общината има сключен договор с ветеринар и през определен период кучетата се събират, кастрират се и се обезпаразитяват, но отново се пускат. Много от тях са опасни и агресивни, особено в размножителния период. Дори да работи приюта, животните могат да стоят там месец-два и отново ще трябва да се пуснат. 

Освен за жителите, те са опасни и за гостите на СПА курорта.

Така проблемът с бездомните кучета остава нерешен. От една страна общината търси изход от кризата, от друга - кучетата са по улиците и всеки ден стават все повече и повече. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Ruslana Popova

20.05 2021 в 11:42

Основният проблем са хората , а кучетата по улиците са следствието на този проблем !Бездомни животни има там , където има безотговорни стопани , тия кучета са местно производство на всички селяни там , не падат от небето , а идват от стотиците некастрирани кучета по дворовете им , от които повечето гният на вериги , масово раждат , а нежеланото поколение изхвърлят всички тия орки два пъти годишно . Потоп от кучила е към улицата , повечето умират , другите се опитват да оцелеят на улицата, а в същото време мерзавците , заради които са там кучетата го играят жертви на същите тия кучета . Защо няма никога отчет да видим каква работа е свършил кмета и колко са съвестните граждани и стопани в тоя Вършец , които са спазили закона , чипирали са и са регистрирали кучетата си по дворовете и стопанствата им, колко такси за притежание на куче е събрала общината от тях , като на всички кучетата не са кастрирани , какъв контрол има над всички , които въдят и изхвърлят , има ли наказани ?

2006

2

Tsvetomira Nemira

20.05 2021 в 10:51

Решение има и се нарича Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в Република България. Защо кметовете на малки населени места се опитват да измислят топлата вода, след като вече има утвърдени и успешни практики в други общини? Законово задължение на кмета на Вършец е да регистрира, идентифицира и налага контрол над домашните кучета, които са основният източник на бездомни.
Приютите са места за времеменно настаняване на животни, в което да се обслужат медицински и кастрират.
И последно, жалко е че журналистът е заложил на жълтинията и не е потърсил компетентно мнение по проблема с бездомните и успешни практики. Носите отговорност за този си избор. Така както ваши колеги избраха същия подход да отразят брътвежите по същата тема на кмета на Кричим миналата седмица и последствията не закъсняха - джип мина през центъра на града и прегази демонстративно едно от кучетата.
Животните винаги се превръщат в изкупителна жертва на нашите избори.