Вършец обяви бедствено положение, бурята отнесе Северозападна България (обновена)

Offnews 31 януари 2015 в 08:04 7476 5

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Ураганен вятър имаше през цялата нощ над страната, като най-тежко положението е в Берковица и Вършец, където стихията вилня със 150 км/ч, пише Нова телевизия.

Във Вършец през нощта нямаше ток, очевидци разказват за отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета.

В Берковица са потушени и няколко пожара заради запалени комини. Проходът Петрохан беше затворен за движение заради многото паднали клони.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви пред "Фокус", че днес се очаква да бъде обявено бедствено положение.

Няма данни за пострадали вследствие на бурния вятър у нас. 

Водоподаването във Враца бе прекъснато тази нощ заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара“, съобщава БНР. От местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ предупреждават клиентите си, че подаването, възстановено към 6 ч. тази сутрин, ще бъде прекъснато отново от 11 ч. 

Съборени дървета имаше и в София тази нощ. Вятърът е отлепил части от облицовката на столичен мол.

По данни на Института по метеорология и хидрология при БАН към 20.00 снощи най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали. По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На връх Ботев и Черни връх скоростта му достига до над 40 метра в секунда.

Предупреждения за валежи днес, за повишаване на речните нива и за повишена лавинна опасност в планините.

Обновена към 09:30

Електрозахранването на много места е прекъснато. В селища в областите Кюстендил и Монтата клиентите на ЧЕЗ са без електрозахранване.

В село Бързия две трети от къщите са с прекъснато електрозахранване.

„Щетите в областта са многобройни, но не са от мащабен характер. През изминалото денонощие е имало нарушено прекъснато водоснабдяване, заради ураганния вятър в област Монтана”, заяви инж. Иванов, кметът на Враца пред "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови