Външно пред OFFNews: Българката Мира Яшар е напуснала Турция

Светослав Метанов 16 декември 2018 в 15:27 7092 2

Българката Мира Яшар, която бе осъдена на 22 месеца затвор в Турция, е напуснала страната, съобщиха за OFFNews от Министерството на външните работи.

По данни на българското посолство в Анкара, г-жа Мира Яшар по всяка вероятност е напуснала територията на Турция. МВнР не разполага с информация за актуалното й местоположение, заявиха от ведомството на Екатерина Захариева пред медията ни.

Мира беше арестувана на 27 юли 2017 г. в курортния град Дидим заедно с приятеля си - британският гражданин Джо Робинсън, по време на почивка на двойката и майката на Мира. Той бе обвинен в членство в терористична организация, а българката – в пропаганда на въоръжена терористична организация.

Робинсън бе осъден на 7 години и 6 месеца затвор, но преди броени дни стана ясно, че той е успял да избяга от югоизточната ни съседка.

Британецът се е измъкнал след като бе освободен под гаранция, докато течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд.

Пред Би Би Си Робинсън потвърди, че е напуснал Турция без знанието на турските власти, тъй като „за него обвинението и присъдата са неприемливи, и не се смята за виновен“.

25-годишният Робинсън е бивш военен от британската армия. Пред Би Би Си той заявява:

„Сметнах сам да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше трудно решение.“

Обвиненията срещу него бяха повдигнати заради снимки, на които той е в камуфлажна униформа с бойци на Силите за защита на народа - сирийски кюрдски милиции, които Турция определя като терористи заради връзките им с Кюрдската работнимеска партия (ПКК).

Обвиненията към Мира Яшар пък са провокирани от снимки в профилите ѝ в социалните мрежи. За турските власти се оказало проблем и това, че на лаптопа си тя има знамето на Кюрдистан.

През септември Мира Яшар бе осъдена от Съда за тежки престъпления за пропаганда на терористични организации. Според турските власти тя е подкрепяла кюрдските "Отряди за народна защита". Бащата на Мира е от кюрдски произход. Той е роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан.

С приятеля ѝ Джо се запознават във Фейсбук, тъй като и двамата симпатизират на кюрдите. Той е бивш пехотинец от британската армия. През 2012 г. става доброволец в борбата срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в Сирия.

Майката на Мира също беше арестувана, но по-късно беше освободена без обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

2

Azarael

15.01 2019 в 18:13

Добре е,
че имате винаги под ръка тук в сайта, дърводелци като този
"резан поп" благодарение на които си подържате все още реномето, на новинарска агенция сред общество . . . от слепци !

15914

1

поп Дръвчо

16.12 2018 в 17:59

Напуснала ли е или говорим за вероятности? Да не се окаже, че я е напуснала в посока към един по-добър свят? Че, за Турция вече нищо не се знае.