Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вадим 56 млн. лева за хуманно отношение към свинете и птиците

OFFNews 26 февруари 2016 в 11:15 3926 3

На заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" бе решено бюджетът по Държавната помощ за хуманно отношение към свинете и птиците да бъде общо 56 млн. лева.

По отделно хуманното отношение към свинете и птиците ще струва по 28 млн. лева.

Изплащането на средствата по схемата ще се извършва годишно еднократно или на траншове, в зависимост от категорията животни.

През 2016 г. ще бъде осигурено плащане за свине-майки, като максималният интензитет на помощта е на годишна база. Заявления за кандидатстване за подпомагане ще се приемат еднократно през годината – в периода от 14 до 31 март 2016 г.

Държавната помощ се предоставя на земеделски стопани – птицевъди, които доброволно поемат прилагането на ангажиментите за хуманно отношение към птиците. Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, използването на вода с качества като питейната и др.

За бройлери и патици средства ще се предоставят само за един оборот годишно. През 2016 г. е предвидено плащане за кокошки-носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици, като максималният интензитет на помощта е на годишна база. Новосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews