В ЦГМ обсъждат нощния транспорт, Спаси София предлага 5 лв. добавка към картите

OFFNews 31 май 2021 в 10:12 1710 0

Снимка Архив

Работна група в Центъра за градска мобилност ще обсъжда утре дали да бъде възстановен нощният транспорт в София. Той бе спрян заради пандемията с решение на Столичния общински съвет и не се движи вече 15 месеца. 

От Спаси София настояват за връщането му, съобщиха от гражданската организация. След обсъжданията в ЦГМ те ще внесат доклад със своите предложения за подобряване на системата. 

„Преди всичко предлагаме възможност за доброволна добавка към картите за пътуване от 5 лв. на месец, за да може най-накрая нощният транспорт да бъде част от единната тарифна политика на София. Това означава, че всеки, който редовно ползва нощните автобуси, ще може да закупи месечна добавка по свое желание и така да не плаща за всяко пътуване по 2 лева. С това искаме да улесним не само съществуващите пътници, но и да привлечем нови особено младите и работещите, като улесним избора им и направим градския транспорт ценово по-привлекателен от автомобил или такси”, обяснява Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Поради осезаемо по-голямата натовареност на нощния транспорт през уикендите независимият общински съветник Борис Бонев предлага намаляване на интервалите на четирите нощни линии на 30 минути в петък и събота. 

Според Бонев нощният транспорт не само улеснява живота в града, но и стимулира и подпомага местния бизнес особено сектори като култура, развлечение, туризъм и ресторантьорство, както и всички компании, които работят с нестандартно работно време. 

Според гражданските активисти линията до Летище София има огромен потенциал, но в момента броян на полети, пътници и туристи е силно намалял - (около - 70%) и затова на този етап е по-добре да не се правят допълнителни разходи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови