В сила влизат винетките с нови цени

OFFNews 31 януари 2016 в 07:58 6211 3

В сила влизат винетките с нови цени

В неделя изтича валидността на годишните винетки за 2015 г. Шофьорите, които все още не са си купили стикер за тази година, могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната - 15 лв.

До 29 януари т. г. начислените приходи са 66 682 426 лв. от продажбата на 678 871 бр. винетни стикери от всички видове и категории превозни средства, включително 480 188 бр. годишни винетки за леки автомобили. През 2015 г. са продадени общо над 6,5 млн. бр. 

Приходите ще бъдат инвестирани в почистване на пътищата и ремонти. От МРРБ оправдаха новите цени на винетките с това, че има хроничен недостиг на средства за зимно почистване, спешното кърпене на дупки по пътищата, преасфалтирането, смяната на мантинелите. 

В момента у нас от спешен ремонт се нуждаят 6000 км от републиканската пътна мрежа, съобщава bTV. Работата по първокласните пътища започва през април и май, за юни остават третокласните пътища.

Само чистенето на банкета и канавките на един километър струва 1000 лева, без да влиза асфалтирането и подмяната на мантинелите.

Пари ще има за два обекта в тежко състояние – на моста при село Писанец на пътя Русе – Разград и при село Ясна поляна до Приморско. Мостът няма просто да се ремонтира, а ще се строи изцяло нов.

Новите цени на винетките породиха вълна от недоволство. На няколко места в страната бяха организирани протести. В същото време омбудсманът Мая Манолова настоява за въвеждането на еднодневна винетка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!