Омбудсманът се обяви твърдо "за" еднодневните винетки

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 19:37 4832 6

Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова е внесла предложение в Министерски съвет да се направят еднодневни винетки, което тя смята за справедливо спрямо гражданите.

По-рано този месец министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова категорично заяви, че дневна винетка няма да има и че омбудсманът Мая Манолова, която предлага идеята, не трябва да въвежда в заблуда хората.

"Сегашното увеличение не е справедливо и аргументите на Лиляна Павлова са несъстоятелни", каза днес Манолова пред bTV.

Според справка на омбудсмана отпечатването и разпространението на еднодневните винетки общо ще струва 0,50 лв, а подходящата им цена е 1,50 лева.

"Отпечатването е 40 стотинки, разпространението – 10 стотинки и 1,50 лева е една реална цена”, заяви Манолова. По думите й това е реална възможност за увеличаване на приходите и събираемостта.

"Несправедливо е хората да дават по 15 лева за седмична винетка, за да отидат да си купят лекарства, да им напишат рецепта", смята Мая Манолова.

Според нея новите цени на винетките няма да подобрят ситуацията.

"За 2016 година Павлова е предвидила 197 млн. лева приходи от винетки, а не 250 млн., както твърди"

По думите на омбудсманът в закона за пътищата има възможност за създаването на еднодневна винетка. Относно създаването на електронна винетка пък Манолова каза:

"Аз не разбирам впрочем защо се бави електронната винетка и нейното въвеждане. В повечето европейски държави има такава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 23:08

Червеното "Май-че" умре да бъде забелязано с подобна еднодневка!?!...
Покажете ми една държава с подобни "рацио-канализации"...О бедни ми народе!

11.02 2016 в 09:16

Дебелото Уили квот каже,това е !

29.01 2016 в 23:13

Интересна ми е логиката на #2, за да не се минем с мустакатите германци, стотици хиляди българи трябва да страдат. Типичен булгаристански идиот, няма значение, че на мен ми е зле, след като и на вуте му е зле.
А Лилето Павлова още живее във времената, когато дядо и е бил министър или може би дори партизанин. По нейната логика в София не би следвало да има едночасова такса за паркиране, която о ужас може да се плати с СМС.
Единствената грешка в случая на Манолова е че изобщо иска стикерни винетки. Винетките трябва да могат да се плащат с СМС, ако човек иска и трябва да важат за 24 часа, една седмица или един месец от момента на плащането, а не по календарни дни. Ако много държат може и да се плаща с приложение, което генерира двумерен бар код и ако те спрат го показваш на телефона или принтиирано на лист хартия.
Въобще даже аз вече съм осъзнал че сме в 21 век, но правителството не е и живее в развития соц.

29.01 2016 в 22:30

Разбира се че трябва да има дневна винетка,и не трябва да си много умен за да разбираш това.За да задължаваш всички да купуват винетки трябва да осигуриш алтернативни пътища свободни от налог(това го пише дори в закона).Дневната винетка е много удобна за хора като мен които пътуват два пъти в месеца,но задължително-12х2х1,5=36 левчета което всякак е по-евтино,ако искам да бъда изряден от законова гледна точка,но явно за "великите" идиоти по-долу простичките сметки са непонятни.Когато някой е тъп,това е до края на животеца му.

29.01 2016 в 22:02

Интересно предложение, което граничи с пълно малоумие, защото милата Манолова не е пресметнала за загубите от тези, които преминават транзитно през България. Но щом трябва да помислим за клетите хорица, които трябва да си купят лекарства 3 пъти в годината, примерно .... добре.

29.01 2016 в 21:08

ЛаяMа, че е куха лейка, куха е... ама сметна ли, че 7х1.5 е има-няма 10.50, докато седмичната винетка е 15 кинта... Дори 2 лева да е, пак стават 14 кинта. Абе.... куха лейка...