Омбудсманът се обяви твърдо "за" еднодневните винетки

OFFNews 29 януари 2016 в 19:37 5352 6

Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова е внесла предложение в Министерски съвет да се направят еднодневни винетки, което тя смята за справедливо спрямо гражданите.

По-рано този месец министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова категорично заяви, че дневна винетка няма да има и че омбудсманът Мая Манолова, която предлага идеята, не трябва да въвежда в заблуда хората.

"Сегашното увеличение не е справедливо и аргументите на Лиляна Павлова са несъстоятелни", каза днес Манолова пред bTV.

Според справка на омбудсмана отпечатването и разпространението на еднодневните винетки общо ще струва 0,50 лв, а подходящата им цена е 1,50 лева.

"Отпечатването е 40 стотинки, разпространението – 10 стотинки и 1,50 лева е една реална цена”, заяви Манолова. По думите й това е реална възможност за увеличаване на приходите и събираемостта.

"Несправедливо е хората да дават по 15 лева за седмична винетка, за да отидат да си купят лекарства, да им напишат рецепта", смята Мая Манолова.

Според нея новите цени на винетките няма да подобрят ситуацията.

"За 2016 година Павлова е предвидила 197 млн. лева приходи от винетки, а не 250 млн., както твърди"

По думите на омбудсманът в закона за пътищата има възможност за създаването на еднодневна винетка. Относно създаването на електронна винетка пък Манолова каза:

"Аз не разбирам впрочем защо се бави електронната винетка и нейното въвеждане. В повечето европейски държави има такава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews