В разгара на бурите: Агенцията за борба с градушките протестира

OFFNews 03 юли 2017 в 09:14 10013 5

В разгара на бурите: Агенцията за борба с градушките протестира

Служители на ракетните полигони за борба с градушките ще протестират днес срещу ниското заплащане, унизителните условия на труд и упражняват натиск срещу тях.

Стрелците, които защитават цялата Горнотракийска низина, поискаха подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си. Повечето от тях получават по 360 лева на месец, съобщава Нова тв.

"Условията са под всякаква критика. Във фургона, в който работим, в неделя беше 42 градуса. А по закон температурата трябва да е 30 градуса", посочиха протестиращите, каза един от служителите.

От синдикатите увериха, че работят активно за решаване на проблемите, съобщава БНР. Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ обясни, че на протест излизат само някои от служителите. 

Ще протестират служителите на двата полигона, най-големи от 9-те на Изпълнителната агенция за борба с градушките – Поповица и Голям Чардак. Те се събират пред полигона в Поповица, обясни Василева:

Това е следствие на изключително големите проблеми, които са натрупвани вече повече от 10 години – най-вече за неуредената численост в техния устройствен правилник, ниското заплащане, лошите условия на труд, В последните три години, от 2015, тези хора всяка година излизат на протест, тъй като всички обещания, които се даваха, не се изпълняват. Около 90% от работещите и той най-вече ракетострелци, са на минимална работна заплата. Преди да дойде редовното правителство беше обещано, че като дойде новият министерски екип, ще бъдат увеличени заплатите им с 20%. Разбора се, никой не съобрази тогава, че те са работещи, но в държавната администрация, където нормативната база не разрешава да бъдат увеличени работните им заплати с 20%.

За днес е планирана среща в земеделското министерство, където се очаква да бъде сключено споразумение с исканията на служителите. Сред тях е и увеличаване на работните заплати. В останалите полигони, без тези два полигона – Голям Чардак и Поповица, всички останали са приели да получат в юли допълнително възнаграждение.

Според директора на агенцията Ваньо Славеев посочи, че през изминалата нощ най-сериозно е било положението "по линията Кюстендил - София – Ботевград и към Враца и Плевен.

"Имаше проблеми и в Търговище и Ловеч. Втората вълна, тя в момента е на юг от Белград я очакваме към обяд, предполагаме, че ще бъде обхваната и Южна България", обясни той.

За момента агенцията разполага с достатъчно ракети:

Агенцията няма как да вземе мерки над София, тъй като системата на ракетния способ не позволява да е работи над урбанизирана територия. По принцип на запад от София и на югозапад няма защита, но стратегията, която е предвидена за развитие на агенцията предвижда и самолетен способ и, дай боже, след 1-2 години да бъде реализирано и тогава ще има защита и над градовете, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8006

5

Мария Гошева

03.07 2017 в 11:48

Обучаваш се да работиш с ракети за градушки. Караш по 36 часови дежурство на работно място без вода и ток. Отговаряш за ракети. Можеш да боравиш със техниката и ракетите. До колкото знам има и изисквания за познания по електротехника. И накрая взимаш 360 лева.
От няколко години тази сага се развива всяка пролет и накрая хората пак не получават увеличение. А по повод изказването за пожарникарите примерно - да може и да не са всеки ден от 8 до 5, но когато дойде работа не всеки може да я свърши. Та аз не мога да стрелям ракети за градушка, а вие?

14048

3

voododoll

03.07 2017 в 10:00

Вчера много добре си бяха свършили работата. 4 градушки ни праха за 1 нощ!
Когато работата ти е да опазваш населението и имуществото, го правиш при всички обстоятелства. Протестирай когато не е ножа 2 сантиметра в кокала...
Градушките тая нощ нанесоха щети за милиони... ама нали тея пари не са от техния джоб!

14355

2

neverland

03.07 2017 в 09:57

Е сега, да не омаловажаме тая дейност(борбата с градушки). Не съм запознат, но едва ли е чак пък толкова елементарна дейност, която може да бъде прехвърлена на всеки желаещ като допълнителен ангажимент. Не е ядрена физика, ама пак си има някакви чалъми. То да боядисаш една стена си има тънкости и технология, пък какво остава за това.

А колкото, че седяли по цяла година...то и пожарникарите седят, когато няма пожари, наводнения, катастрофи... плющат си карти, табла по цял ден, та им пукат ушите. Ама никой не иска да не на тяхното място, защото като дойде моментът 5 дни в игри на белот, не могат да компенсират риска.

 
X

Подкастът на OFFNews