Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в 10 области на страната

OFFNews 03 юли 2017 в 07:29 4518 0

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в 10 области на страната

За 10 области е обявен оранжев код за валежи и гръмотевични бури днес. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград.

Жълт код е обявен за областите Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна, Силистра.

Очаква се през страната от запад да премине студен атмосферен фронт, с който ще се развие дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, а привечер - и в източната част на страната.

Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове. През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Преди обяд над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Валежи там се очакват вечерта. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни, като са възможни и градушки.

Заради прогнозите премиерът свика спешно заседание в МВР на националния щаб за защита при бедствия.

Оперативен щаб ще координира действията на институциите предвид очакваните поройни дъждове и градушки.

Ще участват министърът на вътрешните работи, представители на Министерството на земеделието, МО, МРРБ, МОСВ и проф. Брънзов, директор на НИМХ към БАН.

Областните управители ще докладват във всеки един момент за ситуацията по региони, съобщава правителствената пресслужба.

"До момента сме се свързали със всички областни управители по линията на дъжда - Видин, Монтана и т.н. Вече вали там, на места по-засилено. Проверили сме всички системи язовири, министрите докладваха, държим връзка , всички са на телефоните си, проверихме и градушките - говоря за дирекцията. Имат готовност. Общо взето всичко е под контрол и се опитваме превантивно да не се случи това, което се е случвало преди това", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!