В деня на пророк Йеремия: Мая има имен ден, народът гони царицата змия

OFFNews 01 май 2020 в 05:04 3759 1

Християните почитат днес паметта на св. пророк Йеремия. Той бил страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. 

Имен ден празнуват Мая, Тамара, Ермен, Еpмeнкo и женски варианти на имената.

Свети Йеремия бил известен с пророчествата си и 600 години преди раждането на Христос пръв проповядва неговото идване сред хората. Предсказал падането на Юдея под египетско и после под вавилонско робство, както и разпиляването на еврейския народ по света при Навуходоносор. „Книга на пророк Йеремия” с неговите проповеди и предсказания е включена в Стария завет.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, вдигат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

01.05 2020 в 09:03

Имат имен ден с име МаЙя. В гръцката митология Майя е богиня на цветята и всъщност на нейно име е наречен месец май, когато всичко цъфти. Майя е майка на Хермес, а на изток - майка на Буда. И там означава илюзия, има и програмен продукт с такова име. А Мая е руска трактовка на същото, предполагам.