В България твоят дом не е твоята крепост

Николаос Цитиридис 28 април 2015 в 17:15 30578 24

Снимка Мартин Христов

На 21 април Мартин Христов от OFFRoad-Bulgaria не се събужда с аларма, както всяка сутрин. В 7:30 часа на вратата му се позвънява, а от другата страна го чакат 15 души - съдии, полицаи, френски съдия и преводач. И така кошмарът на Мартин и неговото семейство започва.

Без да предполага, според френските власти, Мартин Христов е част от група, която източва кредитни карти чрез скиминг устройства.

В дома му нахлуват българските и френските власти и започват обиск. Иззети са неговият компютър, телефон, както и таблетът на детето му, което също станало неволен свидетел на акцията.

За претърсването в дома на сем. Христови разрешение дал български съдия по искане на Франция. Като единствено "доказателство" за това, че Мартин е хакер-милионер, било IP адрес.

Според френските власти през януари тази година през IP адреса в дома се провел скайп разговор, който уличава Мартин в престъпление.

В рамките на обиска служителите на реда не открили нищо, което да докаже, че Мартин източва кредитни карти по света.

Полицаите оставили зад себе си един разбит компютър, разхвърляна къща, уплах у едно дете и спомен за цял живот на младото семейство.

Иззетите вещи върнали на семейството няколко дни след обиска. Сем. Христови не са получили протокол за това, че от тяхната къща се изнася скъпата техника.

Извинение Мартин не е получил нито от българските, нито от френските власти. Единствено с половин уста един от френските разследващи, както ни разказа Мартин, признал, че "може би са допуснали грешка" с обиска.

На Мартин и неговото семейство сега остава да си върнат достойнството. Пред OFFNews той разказа, че утре има среща с адвокати с опит в европейското право и съда в Страсбург. Мартин ще си търси правата и смята да осъди както френските власти, които са допуснали тази грешка, така и българските, които са разрешили тормоза върху български гражданин.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  ГЕРБ отмъщава на сините кметове за загубата в София