Увеличават с по 5 местата в яслените групи в София

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2019 в 14:28 2270 0

Максималният брой на децата в яслените групи в София да се увеличи от 18 на 23, предлага столичният зам.-кмет по образование и култура Тодор Чобанов.

Целта е да бъдат приети още около 700 деца, обясни той на заседанието на комисията по култура в СОС. Чобанов уточни, че няма да е необходимо да се назначават нови учители и помощен персонал, а деца ще бъдат приемани само в ясли, в които има необходимите условия за това - например достатъчно пространство за хлапетата. Недостигът на места в яслената възраст е 5000, каза още Чобанов. 

Децата на работещи родители и студенти ще получават повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли. Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. От общината имат намерение да затегнат още контрола при приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания. Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група, вместо до 5. Директорите на яслите ще бъдат задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата пък ще трябва да се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения.

Документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години, предвиждат още промените. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови