Украинското знаме ще бъде издигнато и от Столичната община

Общинският съветник от БСП Николай Вълчев обяви, че "ръководството на Украйна е фашизирано"

OFFNews 07 април 2022 в 15:12 1544 0

Столичният общински съвет реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община на ул. "Московска" редом до българското, предаде БТА.

Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. "За" гласуваха 36 общински съветници, "против" бяха 14.

Вносители на предложението са Георги Георгиев (ГЕРБ), Николай Стойнев (ГЕРБ), Диян Стаматов (ГЕРБ), Грети Стефанова (Демократична България).

В началото общинските съветници от "БСП за България" поискаха точката да бъде отложена. Изказване на Николай Велчев предизвика освирквания. Вълчев посочи, че се позовава на фактологията и заяви, че през 2014 г. властта в Украйна била "взета насилствено" и "ръководството на Украйна е фашизирано".

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

Председателят на СОС Георги Георгиев, който е и вносител на доклада, коментира, че столицата трябва да задава тенденции, че лидерите трябва да водят, а не да се съобразяват и оправдават. Той посочи, че такъв е примерът и във всички европейски столици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови