Удължиха с 5 години срока за стопанисване на земеделски земи от общините

OFFNews 04 ноември 2020 в 18:00 2693 0

С пет години се удължава срокът за предоставяне от общинските съвети на земите от остатъчния поземлен фонд - общинска собственост. 

Това реши днес Министерски съвет на свое заседание. 

Решението се отнася за ниви, чиито собственици не са завършили до край процедурата по възстановяване на собствеността или не са потърсили имотите си. Решението се отнася за около 5 млн. декара парцели. 

С изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители ще се прецизира нормативната уредба относно контрола и ефективността на отпусканите средства за подпомагане на земеделските производители. Въвеждат се механизми за по-прецизно определяне на площите, за които се иска подпомагане, както и допълнителни и административни мерки за стопани, които не спазват договорните отношения за имоти от държавния и общински поземлен фонд.

Предвижда се допълнителна възможност за земеделците да се запознаят и да изразят несъгласие с използвани данни, които са от значение за размера на отпусканото финансово подпомагане по схеми и мерки от Общата селскостопанска политика.

До 2023 г. се удължава и срокът за прилагането на схемата за държавна помощ "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови