Удължават до декември срока за еднократни семейни помощи за транспорт

OFFNews 19 юни 2024 в 16:16 5255 0

Автобус

Снимка Архив/OFFNews

Няма ограничение за какъв транспорт да се ползват помощите.

Министерският съвет прие удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за изплащане на еднократна компенсация по Програмата за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. По нея се изплащат извънредно помощи за транспорт на семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на деца (т.нар. детски надбавки).

Помощите са до 300 лева на семейство.

Те ще са за семействата, които са били одобрени за детски надбавки в периода 1 декември 2023-29 февруари 2024.

Срокът за изплащане се удължава, тъй като "Лукойл Нефтохим Бургас" АД оспорва размера на вноските, които трябва да внесе във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, администриран от Министерството на енергетиката. За да се оперира със средствата във фонда, е необходимо да има влязло в сила съдебно решение по възникналите спорове, каквото към момента няма.

Министерството на труда и социалната политика ще изплати компенсациите, когато средствата от Фонда бъдат преведени, се уточнява в съобщение на ведомството.

Семействата от целевата група ще бъдат селектирани по служебен път и не е нужно да подават заявления или други документи за кандидатстване.

Новата помощ е по правителствена програма, одобрена през януари 2024 г. Очаква се до 300 000 семейства с деца да получат добавка за транспортни разходи в размер до 300 лева.

Програмата е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт. В него е регламентирано, че събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия, ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет.

Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България. Еднократната компенсация трябваше да бъде изплатена по касов или по банков път до 30.06.2024 г. в зависимост от начина, по който семействата получават месечните помощи за отглеждане на дете, но досега не е преведена.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16