Ексклузивно 17-годишна ученичка падна и издъхна в класна стая в Бургас

Учениците със зелен сертификат се връщат в клас без тестване от 29 ноември

Разрешиха на частните училища сами да купуват тестовете за COVID-19, за да не чакат доставка от държавата, за да върнат децата присъствено

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2021 в 21:44 2536 0

Зеленият сертификат връща големите ученици в клас. Това предложение на Министерството на образованието и науката бе прието от Министерството на здравеопазването и тази вечер съвместната заповед на двамата министри акад. Николай Денков и Стойчо Кацаров стана факт, съобщи пресцентърът на МОН. Тя изменя действащите Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Така ако поне половината ученици в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

В момента по този ред присъствено учат учениците от 1. до 4. клас включително, които се тестват два пъти седмично в клас преди началото на часовете.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес.

Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови