Туристическият бранш иска 9% ДДС и през 2022

OFFNews 14 октомври 2021 в 12:56 1044 0

Туристическият бранш настоява да се запази намалената ставка от 9% ДДС и за следващата година. От Националния борд по туризъм искат ставката да важи за ски услугите, хотелите, туроператорите и ресторантите. 

Според тях мярката ще подпомогне бизнеса и ще стимулира туризма. Освен това те искат държавата да поеме такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, тъй като дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет. "Хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата", пишат от НБТ.

Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9% и през 2022 г. В момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора, посочват от борда.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация също излязоха с позиция, в която заявяват, че здравните мерки трябва да са придружени и от икономически. 

Те определят като "абсолютен цинизъм" въвеждането на здравни мерки без компенсации за бизнеса и работниците в него.

"Вече месец след края на летния сезон не е помислено за сезонните работници. Не са предвидени курсове за обучения, квалификация и преквалификация, които да започнат веднага, така че работниците да бъдат подготвени за нуждите на бизнеса за следващия сезон и да получат временна заетост. Въпреки настояванията от страна на БХРА не са предвидени и социални помощи за хората, чиято заетост е временна и не могат да покрият изискванията за стаж", пишат още от БХРА.

Оттам са категорични, че кабинетът трябва "веднага да компенсира затворените туристически бизнеси и тези, чиято работа е ограничена от въведените здравни мерки, за да не се стига до напрежение и протести".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови