Трима бежанци имали "неразположение" след бунтовете

OFFNews 25 ноември 2016 в 08:35 9743 5

Три лица от бежанския център в Харманли са се оплакали от неразположение след бунта. Това каза пред журналисти Петя Първанова, председател на Държавната агенция по бежанците, предава Нова телевизия.

„След последния брифинг, когато премиерът си тръгна снощи, социални работници и служители в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанени афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение. Двама са казали, че имат болки в главата, един в ръката. Лицата са заведени и прегледани в болницата в Харманли. Други лица не са заявили, че желаят да посетят болницата“, коментира Петя Първанова.

Тя посочи, че вчера са се провели преговори с бежанците, след което те са се прибрали по стаите си, но внезапно отново са се разбунтували. По думите й майките с децата в центъра са в безопасност. „Те и снощи не са напускали сградите. По отношение на тях не е имало заплаха. Разбира се, като хора, които са в близост до един инцидент, естествено е да са се страхували“, обясни Петя Първанова.

Тя обърна внимание, че когато лагера в Кале се е запалил, се е запалил и Харманли, а наскоро е имало проблем в бежански център в Германия, а тук се е случило същото. „Така че те вероятно си говорят помежду си“, обясни тя.

Попитана дали има заплаха за националната сигурност, председателят на ДАБ обясни, че до този момент няма такава информация. На въпроса дали е щяло да се стигне дотук, ако е имало повече от един лекар вътре в лагера, Петя Първанова посочи, че напрежението се е създало изкуствено.

„Един лекар и една сестра плюс фелдшери, които се командироват от Баня и от Пъстрогор и от 4 октомври имаме и общопрактикуващ лекар, който преценява какви направления за специалист да осигурява“, коментира Първанова. По думите й този общопрактикуващ лекар посещава центъра два пъти седмично и е придружен с гинеколог и педиатър.

„Днес в 14.00 часа имам среща с още един лекар – дерматолог, който е препоръчан от хасковската болница е заявил желание да подпомогне дейността в центъра“, коментира Петя Първанов. Според нея винаги има какво да се желае.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12068

5

Илия Петров

25.11 2016 в 11:07

А защо не се спре интернета ????? Тогава няма да могат да хвърлят камъни и да снимат.........

13056

4

Какавидков

25.11 2016 в 10:07

Леко неразположение.
А трябвало да е тежко неразположение.
 
X

Да помогнем на украинските деца!