Три гимназии в Благоевград с коронавирус

10 нови паралелки във Варна преминаха на онлайн обучение, училище в Сливен затвори за един ден

OFFNews 23 септември 2020 в 13:17 3708 0

В 3 гимназии в Благоевград има случаи на заразени с COVID-19 учители и ученици, съобщи БНР. В областта има ръст на инфекцията от седмици. 145 са положителните проби за последните 7 дни, а само за вчера са 25.

Освен че запазва първенството си по брой заразени, Благоевград отчита нарастване на новите случаи в учебните заведения. В три средни училища са поредните потвърдени случаи, каза д-р Веселка Мончева, завеждащ Дирекция по заразни болести в РЗИ:

"Потвърдени с COVID-19 са ученици и учители в Математическа гимназия, Строителен техникум, Икономическа гимназия".

Всички заразени са поставени под карантина, не се съобщава за усложнения при някои от тях. Екипи на РЗИ в момента са в училищата и установяват контактните лица. След анализ ще бъде взето решение дали учебните заведения или отделни класове да преминат към онлайн форма на обучение.

Шест медицински лица са диагностицирани с коронавирус от началото на седмицата. Повечето са от областната болница в Благоевград.

Най- много пациенти с усложнения са настанени в общинската болница в Гоце Делчев - 11 са в инфекциозно отделение, 20 - във вътрешно.

10 нови паралелки във Варна са преминали на дистанционно обучение заради положителни проби на учители в тях. Това съобщи Венцеслава Генова, директор на Регионалното управление по образование.

В ОУ "Стоян Михайловски"- Варна положителни проби са дали двама учители. Единият от тях е влизал във всички паралелки от начален етап, тъй като преподава английски език. От днес 9 класа са под карантина по препоръка на РЗИ Варна. Сградата вчера е преминала през дезинфекция.

В ОУ "Патриарх Евтимий" има един учител с положителна проба и паралелката в първи клас, където преподава учителят, също минава в обучение в електронна среда, съобщи още Генова.

Ученик от Езиковата гимназия в Сливен е установен с COVID-19 и днес там са прекратени учебните занятия, съобщи БНР.

Това каза директорът на гимназията Ефросина Кисьова. Тя е била информирана снощи от класния ръководител на ученика, чиято майка също е заразена с коронавирус.

Решението за прекратяване на учебните занятия е взето, след консултации с Регионалното управление на образованието.

Днес ще бъде направена цялостна дезинфекция на сградата, а от утре всички, с изключение на класа на заразеното дете ще се върнат в училище. По предписание на РЗИ всички 25 деца от класа излизат в 14-дневна карантина, каза директорът Ефросина Кисьова.

"Снощи учениците от класа бяха уведомени, че ще бъдат карантинирани за 14 дни. От друга страна решихме, че днес ще бъде неучебен ден, за да може да дезинфекцираме цялата сграда. От утре ще възстановим нормалните учебни занятия", посочи г-жа Кьосова и допълни:

"Утре предстои да бъдат направени PCR тестове на всички учители и помощен персонал в гимназията. Учебните занятия днес не са прекратени за учениците от осми клас, защото те учат в друга сграда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!